Digitalizáció és AI mindenütt – 2022 technológiai trendjei II.

Az előző év, bár technológiai szempontból is sok nehézséget tartogatott, számos érdekes új trendet is hozott, ilyen szempontból pedig 2022 sem ígérkezik másmilyennek. Múlt héten már bemutattunk párat a legfontosabb irányvonalak közül, most lássuk a továbbiakat és azt, hol csatlakozunk rá ezekre mi az Opennetworksnél.

2021 a világjárvány számos negatív hatása miatt sem volt egyszerű a tech cégek (meg persze senki más) számára. A chiphiány vagy az ellátási láncok megakadása lassúvá és körülményessé tették a fejlesztéseket, a távmunka pedig még a legösszeszokottabb csapatokat is kihívások elé állította.

A home office – ami a járvány időszakos enyhülésével is velünk maradt, újbóli erősödésével pedig ismét hangsúlyos lett – viszont egyben a fejlesztések irányát is sok szempontból meghatározza. A vállalatok itthon is belátták, hogy a digitalizációt nem lehet tovább halogatni, a kollégák együttműködése mellett ez az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz is elengedhetetlen lett.

Ilyen helyzetben az általunk nyújtott VIPeX virtuális telefonközpont szolgáltatása aranyat ér, de népszerűek lettek távmunka támogató megoldásaink is. Szintén megnőtt az igény a videós megoldásokra, amik személyes kapcsolat nélkül is jelentősen megkönnyítik a call centerek dolgát. Ha mindez egyszerűen, egy kattintással elérhető az ügyfelek számára, az pláne felgyorsítja az ügyintését, ezt volt az elsődleges szempont a mi videós call center szolgáltatásunk esetében is.

Egy másik, távmunkához kapcsolódó tendencia a kibertámadások nagyarányú növekedése volt. A céges rendszerek az irodák biztonságos(abb) környezetéből kikerülve sokkal sebezhetőbbek lettek, amit a csalók és bűnözők nem is mulasztottak el kihasználni. A biztonsági szakemberek mindent megtettek, hogy egyrészt megfelelő tudatosságot neveljenek a kollégákba, másrészt erősítsék az otthoni munkaplatformok védelmét, de a helyzet új megoldást igényel.

Ezért 2022 az AI által támogatott kiberbiztonság előretörésének éve lehet. A mesterséges intelligencia nem csak azt teszi lehetővé, hogy a cégek gyorsabban reagáljanak a támadásokra, de azt is, hogy előre kitalálják, milyen fenyegetésekre kell számítani. Az adatok elemzésével nagy terhet vesz le a szakemberek válláról, akiknek így több energiájuk marad az innovatív megoldások fejlesztésére. Az AI az elmúlt években a támadások hatékony eszköze volt, ideje, hogy a védekezésben is hasznossá tegyük.

Ennek már csak azért is lesz fontos szerepe, mert nem csak személyi számítógépeink vagy a céges rendszerek, de egyre inkább egész életünk kapcsolódik az internethez, és ezáltal sebezhetővé válik. Idén is tendencia marad a Internet of Things (IoT) növekedése, vagyis egyre több hétköznapi eszköz, mosógépek, hűtők, autók lesznek összekötve az egyre terjedő 5G hálózatokkal. Ennek előnyei hatalmasok lehetnek, de figyelnünk kell a kockázatokra is.

Mi úgy látjuk, ezek lesznek 2022 legfontosabb trendjei a technológia terén. Ha úgy gondolod, céged bármelyik szolgáltatásunknak hasznát vehetné a változó körülmények között, akkor keresd nyugodtan ügyfélszolgálatunkat a +36-1-999-6000-as számon!

 

Balázs

0