Munkatársak a világ körül – az első lépések

A digitális nomád életmód nem egy kósza hóbort, hanem jó eséllyel az elkövetkezendő évtized egyik legnépszerűbb életformája lesz. Éppen ezért munkaadóként elkerülhetetlen, hogy te is tisztában légy a digitális nomádok alkalmazásának mikéntjével és szüksége technológia eszköztárával. Így ezen a héten a digitális nomádok alkalmazásának kérdéseit, munkaszervezési és technológia feltételeit foglalom össze, néhány a témával foglalkozó cikk alapján.

Egyes becslések szerint 2030-ra az Y generáció az alkalmazható munkaerő mintegy 75%-át fogja kitenni. Ez azt jelenti, hogy a cégek gyakorlatilag nem találnak majd olyan jelölteket, akik a korábbi szabályok szerint játszanak. Ezek a cégek vagy alkalmazkodnak az Y generáció képviselői által diktált feltételekhez, vagy szembe nézhetnek a munkaerőhiány keserves hátulütőivel. Ezért érdemes már most felkészülni a várható helyzetre, és begyűjteni a digitális nomádok alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókat.

Érvek

A profession.hu témában megjelent szakcikke szerint van jó néhány érv a digitális nomádok alkalmazása mellett:

Remekül alkalmazkodnak az új helyzetekhezA digitális nomádokat nagy vállalkozó kedv jellemzi. Igen könnyen hozzászoknak az új helyzetekhez, hiszen az egész életüket folyamatosan változó körülmények között élik. Ez pedig nem csak számukra jelent komoly előnyt, hanem az őket foglalkoztató cégek számára is.

Gyorsan tanulnak. A digitális nomádoknak folyamatosan fejlődniük kell, új szakterületekbe kell belekóstolniuk, és új munkakörökbe kell beleszokniuk, egy hónapban akár többször is. Ha tehát olyan munkaerőt keresel, aki terhelhető, és a folyamatos tanulás a lételeme, a digitális nomádokban nem fogsz csalódni.

Belső motiváció hajtja őket. A digitális nomádokat legfőképp saját belső motivációjuk hatja az új projektek elindítására és arra, hogy megoldást találjanak a felmerülő problémákra.

Ez lényegében azért van így, mert folyamatosan bevételt kell termelniük, hogy fenn tudják tartani az életmódjukat. Tehát valóban érdekükben áll maximálisan teljesíteni, hogy elkerüljék a kudarcot.

Kiválóan tárgyalnak Lévén folyamatosan el kell adniuk magukat, hogy újabb és újabb (online) munkákat kaphassanak, számtalan alkalmuk van csiszolni a tárgyalókészségüket. Továbbá jellemzően sokat utaznak, ezért az esetlegesen fennálló kulturális különbségek sem okoznak problémát számukra, azaz nemzetközi érdekeltségű üzletekben is képesek helytállni.

Pontosak, kreatívak és remekül priorizálnak. Életmódjukból adódóan mindig pontosan tudják, mely teendőiket mennyi idő alatt képesek a leghatékonyabban elvégezni.

Megfelelő technikai képzettséggel rendelkeznek Mivel leginkább laptopon dolgoznak, nem kérdéses, hogy rendelkeznek olyan szintű technológiai előképzettséggel, amely a céged számára is elengedhetetlen. Továbbá, mivel az életük folytonos utazással és az online térben való időtöltéssel telik, folyamatosan tisztában kell lenniük a legújabb technológiai trendekkel és újításokkal.

Milyen munkakörökben alkalmazhatsz digitális nomádokat?

Mielőtt elkezdenél digitális nomádok után kutatni, érdemes átgondolnod, hogy a céged számára szükség van-e egyáltalán ilyen munkaerőre. Ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbb digitális nomádok által végzett munkákat.

coaching, tanácsadás ● szoftverfejlesztés ● árubeszerzés ● fordítás ● SEO ● online marketing ● virtuális asszisztens ● tartalomírás és szerkesztés ● grafikus, dizájner

Munka – másokkal, másképp

Egy másik szakcikk szerint – ha alkalmazkodni tudsz a kihívásokhoz – sokat nyerhetsz munkaadóként a digitális nomádokkal.

Ezek a munkakapcsolatok elsősorban a munkáról szólnak. Mivel nem a kényszerűség, hanem a kölcsönös együttműködés tartja össze őket, nem kapnak helyet bennük bizonyos furcsa munkahelyi dinamikák, amik a konzervatív szervezetekre jellemzőek lehetnek, például hogy a vezető élet-halál ura, vagy hogy a főnök a beosztottai minden pillanatát birtokolni akarja, és korlátlanul túlóráztat. Ha egy furcsa emberi játszma miatt kisiklik a kommunikáció, a munkakapcsolatnak hamar vége szakad, egyszerűen mert elkezdenek egymás mellett elbeszélni a felek, és nem készül el, nem jön össze a munka. A virtuális munkakapcsolatok csak hiteles kommunikációval és a nézeteltérések konstruktív és a másik szempontjai iránt nyitott rendezésével fenntarthatók.

Miért érheti meg egy cégnek digitális nomádokkal dolgozni, ha ezzel pont, hogy nem lesz kontrollja a munkavállalóira? Először is azok a cégek, amik kevésbé tudnak versenyképes juttatásokkal szolgálni, a jó munkatársakért vívott harcban (mert ez már igenis harc) lépéselőnyhöz juthatnak, ha felajánlják a távolsági munkavégzés lehetőségét (amennyiben azt a pozíció lehetővé teszi).

Ugyanígy megakadályozhatják a jó munkaerő elvesztését, ha az utazási álmaik miatt felmondó munkavállalóknak felajánlják a pozíciójuk átszervezését és a távolsági munkavégzést (egyre többen mondanak fel akár egy 3-4 hónapos út kedvéért is, mondván, úgyis találnak majd maguknak helyet a hazatérésük után a munkaerőhiánnyal küzdő cégek közt).

A szerződéses munkatársaktól nem olyan bonyolult elköszönni, ha kiderül, hogy nem lehet számítani a munkavégzésükre, mint az alkalmazottaktól, ráadásul a menedzsereknek is inkább összekötő, mint ellenőrző szerepük lesz; nem kell senkinek a fél szemét a munkatársán tartania, hogy rendesen dolgozik-e, mert az, hogy leadja-e határidőre a munkát, vagy sem, magáért beszél.

Munkakörülmények és technológia

A nomád-munkakörök megteremtése kapcsán néhány technológia, munkaszervezési kérdésre érdemes alaposan felkészülni.

Fontos, hogy előre megállapodjatok az elérhetőségeben – mikor lehet majd a munkatárssal kommunikálni – és ehhez tartsátok is magatokat és az irodában dolgozó kollégák is tudják ezt.

Fontos, hogy kialakításra kerüljön a munkavégzés és a kommunikáció eszközrendszere:

  • az alkalmazott kommunikációs formák (e-mail, chat, videokonferencia, telefonbeszélgetés)
  • a kommunikációt támogató eszközök és alkalmazások (mobil, softphone, chat, saját irodai mellék számítógépre költöztetve, remote munkavégzési pontok, ha időnként mégis betérne hozzánk dolgozni a nomád)
  • feladatkezelő és projekt menedzsment alkalmazások
  • biztonsági alkalmazások és protokollok
  • dokumentum kezelő és megosztó tárhelyek, alkalmazások, folyamatok.

A digitális nomádok alkalmazásával tehát céged számára kiemelten fontossá válik, hogy az iroda és a telekommunikáció a felhőbe költözzön.

A digitális nomád életformával több szabadság és kontroll kerül a munkavállalóhoz. Minél inkább elterjedtebbé válik ez az életforma, annál jobban átalakul majd a klasszikus munkáltató-munkavállaló viszony: hierarchikusból partnerivé és ez mindkét fél részére számos előnnyel járhat.

András

 

0