Kiszámoló – fontos kérdések telekommunikációs árajánlatok értékeléséhez

Mostanában egyre többen gondolkodnak azon, hogy elavult alközpontjukat valamilyen havidíjas, felhő alapú IP alközpont szolgáltatásra cseréljék. Számukra jó hír, hogy egyre több szolgáltató kínálatában jelenik meg „akciós” ajánlat. A megfontolt döntés előfeltétele, hogy ezeket az ajánlatokat valamilyen objektív módon lehessen összehasonlítani, figyelembe véve az esetleges rejtett költségeket. Ehhez próbálunk segíteni mostani blogposztunkban.

Havidíj – mellékenként vagy az egész rendszerre?

Az ajánlat ellenőrzésénél mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a csomagajánlat egy mellékre (telefonszámra) vagy az egész rendszerre vonatkozik. Jelenleg van olyan üzleti vezetékes telefonrendszer ajánlat a piacon, ami nem egész ötezer forintért kínál beruházásnélküli megoldást a KKV szektornak, ráadásul ez az ajánlat korlátlan beszélgetést és ingyenes készülék használatot is tartalmaz vezetékes és mobil irányokba. Jól hangzik nem? Itt például az „apróbetűs” részből derül ki, hogy az ár mellékenként értendő és minimum két melléket kell rendelni. Egy öt mellékes ajánlat esetén a „korlátlan” használat ára közel 25 ezer forint havonta. Ugyanezért a rendszerért – aktuális, kedvezményes készülékbérletes ajánlatunk esetében – az Opennetworksnél kétéves hűségidő esetén alig több mint 8000 Ft, hároméves hűségidő esetén kevesebb, mint 7000 Ft lesz az ár készülékhasználattal havonta. Ha a különbséget le szeretnénk beszélni, akkor kizárólag mobil iránnyal számolva havi több mint 1200 percet kellene ahhoz forgalmaznunk, hogy megérje az adott szolgáltató ajánlatát választani. Ráadásul ehhez még fel kell mondani a cég jelenlegi internet szolgáltatását, mert az ajánlat csak bérelt vonali internet szolgáltatás egyidejű rendelése mellett lehet igénybe venni, melynek árát az „akciós” ajánlat nem tartalmazza.

Rendszerár és mellékár

Érdemes arra is figyelni, hogy a rendszerszintű árajánlat nem rejt-e olyan költségeket, amiket garantáltan ki kell fizetnünk, akár egyetlen perc beszélgetés nélkül is a havidíj részeként. Egy másik példát nézve a versenytárs ajánlata havi 3.900-ért kínál komplett felhő alapú IP alközponti megoldást maximum 8 mellékig. Alaposabb elemzés után kiderül, hogy az igénybe vett telefonszámokért – a belföldi hívószámért is – havidíjat kell fizetni, a belföldi hívószám esetén ez 660 Ft/hó.  Egy nyolc mellékes rendszer esetében így a versenytársnál havi több mint 9000 Ft fizetendő, ami nem tartalmazza a készülékhasználatot, a készülékeket meg kell venni, vagy bérelni kell. Ugyanezért a rendszerért – aktuális, kedvezményes készülékbérletes ajánlatunk esetében – az Opennetworksnél kétéves hűségidő esetén 10.800 Ft, hároméves hűségidő esetén 9300 Ft lesz az ár készülékhasználattal.

Percdíjak – átirányítás

Itt külön érdemes ellenőrizni, hogy mit tartalmaz a forgalmi díj. Mindenki hangsúlyozza, hogy „nincs átirányítási díj” az átirányított vagy pl. a nemzetközi hívószámokról átirányított telefonhívásokhoz kapcsolódóan, de nem árt figyelni arra az apróbetűs részre, mely több szolgáltatónál megemlíti, hogy az átirányítás forgalmi díja megegyezik az adott hívástípus forgalmi díjával. Ez azt jelenti, hogy a „hívásátirányítási költségmentesen” úgy értelmezendő, hogy az átirányításért azért pl. a vezetékes – mobil irány percdíját ki kell fizetni.

Percdíjak – tranzakciós illeték

Sok szolgáltató azzal a megjegyzéssel tünteti fel forgalmi díjait díjszabásában, hogy a megadott díj a távközlési adó összegének megfelelő tranzakciós illetéket nem tartalmazza. Ez az összeg jelenleg nettó 3 forint, így könnyen kiszámolható, hogy egy 3 Ft alatti vezetékes forgalmi díj egy ilyen ajánlatnál közel 6 Ft-ra nő percenként, egy kilenc forint közeli mobil irányú forgalmi díjat pedig az illeték közel 12 Ft-ra növeli percenként.

Egy felhő alapú alközponti megoldás kiválasztása – a hűségidőtől eltekintve is – általában több évre vonatkozó döntés. Érthető, hogy a szolgáltatásminőség ismerete nélkül a döntésnél az egyik legfontosabb szempont az ár. Így fontos, hogy a kínálatot okosan, almát-almával összehasonlítva elemezd és így hozd meg döntésedet.

Zsolt

0