Mire figyeljünk: egy óriási adatszivárgás tanulságai

Aki az elmúlt napokban böngészte az internetet, alighanem találkozott azzal az elsőre döbbenetesnek tűnő hírrel, hogy egy 26 milliárd elemből álló, személyes adatokat tartalmazó adatbázis került ki az internetre.

Persze aki aztán figyelmesen elolvasta a hírt, az megérthette, hogy ezek nem kizárólag egy új, minden eddiginél nagyobb adatszivárgásból származnak, hanem évtizedek lopott adatait gyűjtötte valaki össze. Ez viszont nem jelenti, hogy az eset ne lenne tanulságos.

Az adatszivárgások sajnos részét képezik a mai világnak: ahogy egyre több és fontosabb adatunk kerül fel a virtuális térbe, úgy próbálják azt a bűnözők is egyre agyafúrtabb módszerekkel megszerezni.

Szerencsére azonban nem vagyunk védetlenek: ha figyelünk a személyes adatainkra, a szivárgás kockázata jelentősen csökkenthető. Ebben jó pár bevált módszer lehet a segítségünkre, amik kivétel nélkül jellemzik a mi szolgáltatásainkat is az Opennteworksnél.

Ebbe mindjárt bele is megyek, előbb viszont egy pillanatra visszakanyarodnék a friss esetre, hogy egy fontos dolgot megemlítsek. Ha megtörtént a baj, a legfontosabb az, hogy mielőbb értesüljünk róla és megtegyük a szükséges lépéseket.

Jelen esetben Cybernews keresője nyújt segítséget abban, hogy azonosítsuk a szivárgás által érintett oldalakat, amik közt most több világszerte használt felület (Twitter, Wattpad, LinkedIn) és pár kevésbé ismert magyar oldal is található. Ha ezek felhasználói vagyunk, érdemes mielőbb jelszót cserélnünk!

Ennél csak az fontosabb, hogy kellő körültekintéssel elkerüljük a hasonló helyzeteket. Hogyan? Erre több összekapcsolódó megoldás van, amiket ugyan mi is sokszor szedtünk már össze, alkalmazásuk viszont még mindig nem elég széles körben elterjedt, így nem árt az ismétlés.

Szóval tudjuk, hogy tudjátok, de: lehetőleg ne valami egyszerű, személyes információhoz köthető jelszót használjatok, hanem minél bonyolultabb, kis és nagybetűket, számokat és különleges karaktereket tartalmazó kombinációt.  Szintén nem ajánljuk, hogy egy jelszót több platformon is alkalmazzatok, mert ezzel jelentősen nő a szivárgás kockázata. Ha viszont mégis így tesztek, arra mindenképpen ügyeljetek, hogy a személyes és munkaügyben használt felületek jelszava ne egyezzen!

Még hatékonyabb védekezést biztosít a kétfaktoros hitelesítés. Ez sem újdonság már, de szuper biztosítékként szolgál, ha egy fiókunkhoz beállíthatjuk, hogy akár SMS, email vagy telefonos értesítés segítségével kelljen megerősítenünk a belépésünket.

A kétfaktoros hitelesítés ma már sok helyen elérhető, természetesen a mi szolgáltatásainkban is. Emellett mi az Opennetworksnél figyelünk arra is, hogy a biztonsági lépések a lehető leghatékonyabban és természetesebben legyenek kezelhetőek a kollégák számára, így egy sor személyre szabható megoldást is biztosítunk.

Ezekkel a megoldásokkal, ha teljesen védve nem is leszünk, de jelentősen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy személyes adataink illetéktelen kezekbe jussanak. A tanulság tényleg az, hogy egy kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy a hasonló ijesztő hírek esetén ne kelljen attól tartanunk, hogy mi is az érintettek között lehetünk.

 

Judit

0

Szólj hozzá