Külső rendszerek integrálása a VIPeX-el: API-k

Egyre több esetben merül fel igény arra, hogy ügyfeleink CRM rendszerét vagy egyéb vállalatirányítási megoldását kössük össze a náluk működő virtuális alközpont megoldással. Épp ezért megújult VIPeX szolgáltatásunk keretében számos API-t biztosítunk, melyek hatékony és rendszerfüggetlen megoldást nyújtanak az összekötés megvalósítására. Heti blogposztunkban ezeket szedtük össze Nektek.

Na de egészen pontosan mire is jók az API-k?

Az API-k segítségével megvalósítható, hogy:

  • a hívási folyamat egy kívánt pontján egy külső rendszer – pl. ERP vagy CRM alkalmazás – kapjon értesítést (vagyis hívást, API hívást) és a paraméterezés során beállított adatokat (Kimenő irányú API hívások),
  • egy külső rendszerben bekövetkező esemény esetén a külső rendszer által indított API hívást (bejövő irányú API hívások) a VIPeX fogadja, és arra meghatározott paraméterek szerinti választ adjon a külső rendszer felé.

A kimenő irányú hívások fogadását és a küldött adatok feldolgozását, valamint a bejövő hívás indítását és az erre adott válasz feldolgozását minden esetben a külső alkalmazás, azaz például a CRM rendszer valósítja meg.

Mire jó a CRM és a telefonközpont összekapcsolása? 

Manapság a különböző rendszerek együttműködési képessége egyike a legfontosabb tényezőknek, mellyel munkatársaid munkája, időkihasználása hatékonyabbá tehető. Ha van egy rendszered, amiben ügyfeleidről és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységünkről tárolsz minden fontos információt – mint a fenti példában már említett CRM rendszer – akkor evidens, hogy jó, ha ez kapcsolatban áll azzal a rendszereddel, melynek segítségével telefonhívásaidat is lebonyolítod.

Így a telekommunikációs rendszerben keletkező valamennyi fontos adat és információ utómunka – azaz költséges emberi beavatkozás – és ami még ennél is fontosabb, adatvesztés nélkül juthat el az ügyfélkezelő rendszerbe, és ott folyamatosan az ügyfelekkel kapcsolatot tartó kollégáid rendelkezésére áll. Egyúttal a legfontosabb műveletek, mint hívások, megkeresésekhez kapcsolódó lekérdezések, akár a CRM felületről is indíthatóak lesznek.

Kimenő API-k

Hívásroutolás

Ezt az API-t híváslogikában alkalmazhatod, híváslogikai elemként. Az API-t a megfelelő jogosultsággal rendelkező adminisztrátorok a Szolgáltatás Portálon paraméterezhetik. A hívásroutolás elem használata során a híváslogika adott pontján a beállított “Hívás routolás” API-k közül kerül egy kiválasztott “hívás routolás” API meghívásra.

Gyakorlatra lefordítva: ez azt eredményezi, hogy egy külső hívószámról érkező telefonhívást, a külső rendszerből visszakapott információk alapján egy meghatározott mellékre routol (kapcsol) a rendszer, tehát például a telefonszám ismeretében a kiemelt ügyfeledet saját ügyintézőjéhez, Bélához kapcsolja.

Hívás végi adatküldés

Ez az API hívás globálisan minden hívásra és híváslogikában is beállítható. A Szolgáltatás Portálon itt részletesen paraméterezheted, hogy a hívásadatok közül melyeket kell továbbítani a külső rendszer felé.

A hívás végi adatküldés esetén a hívás végén az adatok átkerülhetnek a CRM rendszerbe és megtörténhet a hívásról készült hangfelvétel továbbítása is. Az adatküldés sikeres és sikertelen hívás esetén is megvalósulhat. Ennek gyakorlati haszna, hogy a CRM rendszerben az ügyfélkartonban tárolhatod például a hívásinformációkat és a hangfelvételeket.

Bejövő hívás értesítő

Ez az API hívás szintén globálisan minden hívásra és híváslogikában is beállítható. Mindkét esetben kizárólag külső hívásokra, vagyis mellék-mellék hívásra nem. Az API hívást ugyanúgy Szolgáltatás Portál felületen tudod paraméterezni.

A Bejövő hívás értesítő funkciója, hogy a híváslogika egy pontján vagy globálisan minden bejövő híváshoz kapcsolódóan hajtasson végre a külső rendszerben meghatározott műveleteket a kapcsolódó külső rendszerben. Vagyis például: A CRM rendszered tárolja az ügyfelek adatai között az ügyfél hívószámát, és ez alapján bejövő hívás esetén megnyitja az ügyfélkartont a hívás fogadásakor.

Bejövő API hívások kezelése

Bejövő API kapcsolat esetén egy külső rendszerben bekövetkező esemény esetén a külső rendszer által indított API hívást (bejövő irányú API hívások) a VIPeX fogadja és arra meghatározott paraméterek szerinti választ ad a külső rendszer felé.

Ehhez a szolgáltatás Portálon az API hívásokhoz szükséges – technikai – felhasználók létrehozása szükséges, mely előfeltétele az API hívás fogadását biztosító jelszó létrehozásának. A Bejövő API hívás során a VIPeX ezzel azonosítja a küldő eszközt/alkalmazást és fogadja az onnan érkező hívást, illetve végrehajtja a megadott műveleteket.

Jelenleg a VIPeX az alábbi API hívás típusok fogadására ad lehetőséget a bejövő API kapcsolaton:

Hívás indítás API – Lehetővé teszi, hogy CRM/ERP rendszeredből hívások indíts, akár az ügyfélkartonból is.

DND API – Segítségével egy API hívással aktiválhatod a „ne zavarj” funkciót.

Hangfile lekérdezés API – Segítségével a hangfelvételek lekérdezhetők lesznek számodra, a hívás végi adatküldéstől függetlenül.

Speciális API hívások

A VIPeX rendszerhez fejlesztettünk néhány összetett és sokoldalú tevékenységet megvalósító speciális API-t is, melyek paraméterezése egyedi igényeid szerint is lehetséges. Ezek az API-k komplex megoldást biztosítanak Neked a telekommunikációs rendszered adatainak külső alkalmazások által történő frissítésére, naprakészen tartására, vagy a telekommunikációs rendszered statisztikáinak lekérdezésére a külső rendszerekből.

Ezek a speciális API-k az alábbiak:

Rendszer beállítások API – Biztosítja a VIPeX beállítását, illetve a rendszer beállításokhoz kapcsolódó adatok lekérdezését API hívással egy külső rendszerből.

Statisztika API – Biztosítja különböző (pl. hívás) statisztikák lekérését egy külső rendszerből érkező API hívással.

AD szinkronizáció – Biztosítja a rendszer szinkronizálását az előfizetői Active Directory adataid alapján. Így a felhasználói adatok pl. egy külső rendszerből paraméterezhetők, az új felhasználókat/mellékeket pedig akár egy külső rendszerből is beállíthatod.

 

Imo

0

Szólj hozzá