Aknázd ki a lehetőségeket – 2021 meghatározó telekommunikációs trendjei

2020 számtalan komoly változást indított el a telekommunikáció területén, melyek hatásai sok esetben csak idén lesznek igazán érzékelhetők. Eheti blogposztunkban megmutatjuk, mik lehetnek a legfontosabb trendek, amikre a szektorban dolgozó cégeknek fel kell készülnie.

Számtalan alkalommal írtunk már Nektek arról, a koronavírus járvány milyen gyökeres változásokkal járt a technológia szempontjából (is) az életünkben és arról is volt blogbejegyzésünk korábban, mi lehet ebben a telekommunikációs szektor szerepe. A tavalyi év nagyban erről szólt és sok új szempont 2021-ben sem lesz a nap alatt. A kihívások nagyrészt változatlanok, sok előző évben megkezdődő folyamat azonban idén hozhat igazán látványos eredményt. Így ezen a héten azzal foglalkozunk, mik lehetnek az előttünk álló év leginkább meghatározó trendjei a telekommunikációban.

1. Edge computing – tárold adataidat kézzelfogható közelségben

A hagyományos irodai munka átalakulása a tavalyi évben számos új kihívás elé állította a vállalatok hálózati kapacitásait. Olyan cégek is, akik már javában benne voltak a digitalizációban, teljesen újra kellett hogy gondolják stratégiájukat, alkalmazkodva a távmunkához. Olyan régi problémák, mint a kiberbiztonság még jobban előtérbe kerültek és változásokat idéztek elő. Sok vállalat belátta, hogy nem a leghatékonyabb megoldás egy nagy nemzetközi szolgáltató felhőjében tárolni mindent, az adatoknak kézzelfogható közelségben kell lenniük. Erre lehet megoldás az egyre nagyobb keresletű edge computing (vagyis az adatot előállító és az adatfeldolgozó/tároló eszközök fizikai lokációjának közelítése). A telekommunikációs vállalatoknak ehhez alkalmazkodva kell kialakítaniuk szolgáltatásaikat.

2. Az 5G tényleg megérkezik 

Mielőtt beütött a járvány, az 5G hálózatot övező kritika és cinizmus gyakran nagyobb teret kapott, mint a minden eddiginél gyorsabb hálózat előnyeinek elismerése, ez azonban idén biztosan megváltozik. 2021 egy meghatározó év lesz az 5G technológia számára, amiben a korábbinál jóval hatékonyabb terjesztés segítségével megmutathatja, milyen forradalmi változásokat hozhat egy sor iparágban. Ez a telekommunikációs szektort sem hagyja érintetlenül, a vállalatoknak minél előbb kész stratégiát kell alkalmazniuk az új technológia kihasználásra.

3. A dolgok internete (IoT) a mindenség internete lesz

A járvány különösen nehezen érintette azokat a szektorokat, ahol a termelés a fizikai munkán alapszik. Ez a helyzet felértékelte azokat a korábban beindult kísérleteket, amelyek az 5G alapú IoT eszközök segítségével távolról vezényelhetővé tették a termelést, mint a Nokia híres Oulu gyára, ami minimális emberi beavatkozással működik. A jövő emberek, adatok és eszközök folyamatos kapcsolatban lévő hálózatán alapszik majd, így hasonlóan az 5G-hez, a telekommunikációs vállalatoknak az IoT technológia kapcsán is tiszta stratégiára van szükségük, hogy megtalálják a helyüket az olyan piaci óriások, mint az Amazon és a Google mellett.

4. SASE – új szintre lép a hálózati biztonság

Ha ennyi eszköz ilyen elengedhetetlenül kapcsolódik az internetre, akkor a biztonsági intézkedéseknek is szintet kell lépnie. Ebben segíthet a SASE (secure acces service edge) technológia, ami egyetlen felhőlapú szolgáltatásba tömöríti a hálózati biztonságot garantáló megoldásokat. Felmérések szerint ma már a cégek 40% legkésőbb 2024-es dátummal átállna erre a megoldásra, kiszorítva ezzel a ma SD-WAN technológiát. A váltás nem lesz tehát azonnali, de a telekommunikációs szektor szereplőinek minél előbb biztosítania kell a lehetőséget, ha ügyfeleik az átállás mellett döntenének.

5. A hálózati kapacitások megerősítése

A digitális transzformáció folyamatának berobbanásával egyre több és több cég áll át online munkára, ami komoly kihívás elé állítja a telko cégek hálózatait. A hálózati szektor sok szempontból épp olyan forradalmat él át, mint az IT az előző évtizedben: a hálózatok egyre gyakrabban mozdulnak el olyan új irányok felé, mint a network function virtualization (NFV) és a szoftver-vezérelte hálózatok (SDN). A nyílt forráskódok terjedésével pedig új szereplők sora száll harcba a szektor régi motorosaival, mint a Nokia vagy a Cisco. Fontos, hogy a következő években minden piaci szereplő megkezdje az átállást a fizikai és a virtuális hálózatai funkciók közös működtetésére.

Összességében tehát látszik, hogy a jövő ugyan sok kihívást tartogat, de pozitív a telekommunikációs szektor számára. A trendek a digitalizáció felé terelik a cégeket, így bármelyik szereplő, aki képes az adatbiztonságra ügyelve kiaknázni az 5G hálózatban rejlő lehetőségeket, fényes év elé nézhet.

 

András

Forrás: https://www.infosysconsultinginsights.com/2020/12/11/telecom-technology-trends-to-watch-out-for-in-2021/?fbclid=IwAR1Y6LbJWSYXHgbdQRzP04JjyYFj7iQFqgHERpvFHnMJfi-XE5sJWBv9__M

0

Szólj hozzá