Áldás vagy átok? Hatékony munka Y és Z generációs távmunkásokkal

Öt kontinens huszonéveseivel dolgozni? Különböző időzónákra megszervezni a team-munkát? Kismamákkal működtetni az ügyfélszolgálatot? Bármennyire is úgy érzed, ezzel lehetetlen küldetést vállalnál, cégvezetőként, projekt menedzserként a nem is olyan távoli jövőben ez vár rád, vagy már most ezzel nézel szembe.

Hogyan csináld jól, milyen telekommunikációs és felhő alapú megoldások támogathatnak, erről szóló felvezető posztunkat olvashatod ezen a héten, melyet három tematikus írás követ majd a következő hetekben.

Bezzeg a mai fiatalok….

Nem szeretnek korán kelni, nem szeretik az értelmetlennek látszó feladatokat, nem szeretnének bejönni, de buliznának a csapattal. Nem szeretik, ha felügyelik őket, vállalkozóként tekintenek magukra, általában két éven belül tovább lépnek. Szakmai sikerekkel és inspiráló környezettel jobban ösztönözhetők a pénznél, de szeretnék, ha megfizetnéd őket. Nehéz a munka az Y és Z generációval? Nyugodj meg: egyrészt nincs más választásod, hiszen már az X generáció is erősen középkorú. Másrészt, ha megtanulsz jól együtt dolgozni a fiatalokkal, olyan üzleti előnyöket kovácsolhatsz ebből, amiket hosszú távon kamatoztathatsz. Nem beszélve arról, hogy cégvezetőként lehet, hogy már Te is az Y vagy a Z generációból érkezel, így számodra evidens, hogy munkatársaid fiatalok….de ugyanilyen evidens, hogyan kell hatékony munkára sarkallnod őket?

Ugyanez igaz a távmunkásokra is. Egyrészt a munkahelyi masszázzsal és közös reggelikkel ideig-óráig még be tudod csábítani ezt a generációt az irodába, de a zöld környezet és a játszószoba helyett egyre többen maradnának végleg otthon, vagy a világ körül utazgatva. Másrészt a távmunkával más csoportokban is versenyelőnyre tehetsz szert pl. az anyukák otthon maradhatnak a gyerekekkel vagy a ritka nyelvet beszélő kolléga lakhat továbbra is Türkmenisztánban.

Nehézség? Nem, versenyelőny!

Nyilván kihívást jelent különböző helyeken, akár más időzónákban dolgozó kollégákkal hatékony csapatot működtetni. De ne feledd, hogy egy IT-s kolléga is más „időzónában” dolgozik, akkor is, ha munkáját budapesti otthonában végzi. A mai telekommunikációs, digitális és felhő alapú megoldások lehetővé teszik, hogy olyan munkaszervezési megoldásokat vezess be, amik a geográfiai és generációs határokat nem csupán lebontják, de helyettük valami teljesen újat, jobbat, sikeresebbet építenek: hatékony, lojálisabb és motiválható csapatot.

Hogyan csináld és mire figyelj közben? Erről szól majd következő néhány írásunk, mert felhő alapú szolgáltatóként hiszünk abban, hogy a Ti jövőtök és a mi jövőnk is ebben rejlik.

Sok felvetés, ötlet, javaslat összegyűjtése mellett úgy érezzük, hogy három fő területre kell koncentrálnunk:

  • Hogyan használhatód jól a távmunkásokat az ügyélszolgálati csapatban – milyen telekommunikációs és felhő alapú megoldások, munkaszervezési lehetőségek kellenek ehhez?
  • Hogyan szervezd a digitális nomádokból és távmunkásokból álló teamek és projektek munkáját – milyen telekommunikációs, felhő alapú projekt menedzsment megoldások segíthetik ezt?
  • Hatékony kollaboráció távmunkás csapatokban.

Ha kíváncsi vagy egy-egy szigorúan szubjektív, de átfogó összefoglalóra ezekben a kérdésekben, tarts velünk a következő hetekben!

András

0

Szólj hozzá