C2C Webshop Wizard: légy jelen a webáruházadban!

Légy jelen a webáruházadban!

Az online csatornákon is értékesítő vállalkozások jelentős erőforrást fektetnek abba, hogy megfelelő mennyiségű látogatót tereljenek weboldalaikra. A tapasztalatok szerint azonban a weboldalak látogatóinak átlagosan csupán 2 százaléka vásárol egy weboldalon, míg a látogatók 98 százaléka információszerzésre használja az online felületeket. 

Az, hogy a konkrét vásárlás végül melyik kereskedőnél valósul meg, nagy mértékben múlik azon, hogy webáruházad mennyire képes javadra billenteni a vásárlói döntési folyamatot.

A technológia, a látvány és az online marketing adta lehetőségek maximális kihasználása nélkül ma már minden online kereskedelemmel vagy ügyfélkiszolgálással foglalkozó vállalkozás elveszett. A webáruházakban egyszerre kell koncentrálni arra, hogy a termék/szolgáltatás látványosan és érthetően jelenjen meg, hogy az akciók megfelelően legyenek a középpontba helyezve, hogy a böngészés során minél több információt szerezz a látogatóról és, hogy ezt megfelelő módon használd el a kapcsolódó online marketing tevékenységben, vagy a személyre szabott ajánlatok készítésénél.

Chat, chatbot, cyborg – vagy élőhang?

Bevált szokás már a webáruházakban online chat megoldással csevegni a vevővel/érdekldővel. A webchat hatékony eszköz lehet a vásárlási folyamat támogatására. A technológia fejlődése meghatározza az online chat megoldások legújabb fejlődési tendenciáit is, melyek a következők:

 • Egyre több webáruház fog a „felugró online chat” helyett általánosan elterjedt üzenetküldő/üzenetváltó alkalmazásokon kommunikálni a vásárlókkal a vásárlási folyamat során. Mivel a vevők jelentős része már nem is „hagyományos” online shopfelületen, hanem valamilyen mobil applikáción keresztül vásárol, így egyértelmű ez a tendencia.
 • Ha Kínában vagy kezdő webáruház, biztos, hogy az egyik legelső munkatársad „Chen a Chatbot” lesz. Az, hogy az öntanuló rendszerek kiber-munkatársai képesek átvenni az egyszerű kérdések megválaszolását az ügyfélszolgálati kollégáktól evidens, de hogy mikorra és elvezet-e ez egyáltalán valaha addig, hogy az ügyfélszolgálati kollégákat kiváltják ezen a területen a robotok, még nagy kérdés. Még meredekebb kérdés, hogy a mesterséges hangalapú kommunikáció fejlődésével sokan már azt jósolják, hogy a kiber-munkatársak az élőhangos ügyfélszolgálatot is kiváltják majd egyszer a jövőben.
 • A vásárlási élményt – és így a vásárlási döntést – egyre inkább támogatják majd perszonalizációs ügyfélszolgálati és ügyfélkezelési megoldások. Az egyértelmű, hogy az értékesítési folyamat egyre fontosabb része lesz a vásárlóról minél több információt gyűjteni a vásárlási folyamat során és így személyessé tenni a kapcsolatot az online térben is. Ugyanakkor felmerül a kérdés: meddig, kinél, milyen kontextusban lehet ezzel kedvező hatást elérni és mikor fordul ez a visszájára?

Jó napot Henrik, milyen az idő Hódmezővásárhelyen?

Evidens, hogy a technológia szinte korlátlan lehetőségeket biztosít arra, hogy sokat tudjunk meg a webáruházunkban böngésző vásárlókról, akár real-time módon, miközben ők „gyanútlanul” nézelődnek. Az is evidens, hogy a vásárlók egy része szereti, ha az eladó körbe kíséri őket az üzletben. De ahogy sokan a ruházati boltban is csak akkor várunk eladói segítséget, ha konkrét kérdésük van, úgy a „Jó napot Henrik, milyen az idő Hódmezővásárhelyen” felugró chat-ablakról is sokan gondolhatják azt, hogy a „nagy testvér megint figyel”. Különösen, ha nem a mai huszonévesek köréből vásárolnak nálunk, akik megszokták ezt, márpedig az online kereskedelem térnyerése az „ezüst-generáció” körében is evidencia.

A vásárlás élmény, de azt, hogy a tényleges vásárlási döntés milyen döntési folyamat során születik meg, számos tényező befolyásolja. Az azonban minden korosztálynál, fogyasztói típusnál és minden típusú terméknél hatásos lehet, ha a vevő kapcsolatba tud lépni az eladóval a vásárlás során. Telefonhívással – ahogy régen….de történjen egy gombnyomásra és legyen ingyen a vevőnek!

Tehát az optimális kombó (szerintünk), ha személyes webáruházi megoldást szeretnél:

 • használd ki a böngészési információk gyűjtési lehetőségét ahol csak lehet és olyan real-time ahogy csak lehet, ezeket az adatokat pedig építsd be az online marketingbe és –ha tudod ki a felhasználó – juttasd el a CRM rendszernek is.
 • Hagyd meg/építsd ki/fejleszd a chat lehetőséget webáruházadban, elsősorban support nyújtására
 • Ezzel párhuzamosan pedig vedd igénybe a C2C (webes hívógomb) szolgáltatásunkat, ahol böngészés közben, a vásárlási folyamat megszakítása nélkül egyetlen gombnyomással kapcsolatba léphetnek Veled ügyfeleid telefonon és itt valódi, szakértő, értékesítői támogatást kaphatnak.

Múlt héten már ígértük, hogy  a következő hetekben lépésről-lépésre bemutatjuk:

 • Milyen hívás típusok lehetségesek legújabb fejlesztésünkben: a C2C Webshop Wizardban?
 • Milyen technológiára épül ez a szolgáltatás?
 • Hogyan lehetséges, hogy a hívó fél részére mindig ingyenes lesz a hívás?

Mivel a szolgáltatást ezen a héten élesítjük, jövő héten ebben a témában már konkrét infókkal érkezik a blogra András.

Két hét múlva – immár képernyő fotókkal tarkítva – megtudhatod Imótól:

 • Hogyan építsd fel egyszerűen a honlapba ágyazott hívógombot?
 • Milyen módon optimalizálhatod a hívógombodról érkező hívások illesztését ügyfélszolgálati folyamatodba?

…és mivel egy sokoldalú (bár pofonegyszerű) szolgáltatásról van szó, három hét múlva is új cikkel érkezünk ebben a témában. Bemutatjuk rendelés követés szolgáltatásunkat, melynek segítségével a vásárlási folyamatról tudhatsz meg információkat a hívás közben.

Addig is, ha webáruházad van és nem akarsz lemaradni arról, hogy a C2C Webshop Wizard előnyeit már ebben a karácsonyi szezonban élvezd, hívj fel a 999-6000 2-es menüpontján, vagy írj a sales@opennet.hu-ra, mert első ügyfeleinknek kedvezményes konstrukciót kínálunk!

Zsolt

0