Munkában a világ körül – az első lépések

Lassan véget érnek a nyári szabadságok és bizony sokunknak nem könnyű a munkába való visszatérés, bármennyire is szeretjük, amit csinálunk. Így ezen a héten a digitális nomád életforma és munkavégzési kultúra kérdéseit, munkaszervezési és technológia feltételeit foglalom össze, számtalan a témával foglalkozó cikk alapján.

Kik a digitális nomádok?

Sehol sem laknak, és mégis mindenhol… Utaznak és dolgoznak egyszerre… Az irodájuk nem több a laptopjuknál… Ők az úgynevezett digitális nomádok. Szoros értelemben véve azok számítanak digitális nomádnak, akik számára nem szükséges abban az országban élni, ahol az a cég vagy azok az ügyfelek találhatók, amelynek vagy akiknek dolgoznak.

A digitális nomádok jellemzően az Y és Z generáció tagjai közül kerülnek ki – eme korosztály számára ugyanis rendkívül fontos a szabadság és az önállóság elérése. A digitális nomádok területileg függetlenek, és azt vallják, a világ bármely pontjáról képesek elvégezni a rájuk kiszabott feladatokat, legalább olyan pontossággal, mintha egy irodából dolgoznának, sőt. Jellemzően online is végezhető munkákat keresnek, és olyan cégeket, amelyek távfoglalkoztatásban is képesek alkalmazni őket. Vannak, akik folyamatosan más megbízók projektjein dolgoznak, de akadnak olyanok is, akik csupán tartózkodási helyüket tekintve ingáznak, munkáltató céget nem váltanak.

A „nomád személyiségtípus”

Attól, hogy valaki utazik, még nem lesz digitális nomád, inkább hátizsákos utazó. Utóbbiak ugyanis elsősorban nem dolgoznak, hanem utaznak, persze ebbe az is belefér, hogy útközben alkalmi munkákkal tegyenek szert némi jövedelemre. A digitális nomádok ezzel szemben elsősorban dolgoznak, csak éppen ott, ahol éppen vannak. Napi több órát is a hivatásuknak szentelnek, akárcsak a szabadúszók, és akár hetekig, hónapokig maradnak a világnak egy-egy pontján. Ez azzal is jár, hogy jobban megismerik az adott helyet, kultúrát, hiszen egy időre az otthonukká válik az a bizonyos város, sziget vagy akár nyaralóhely.

Egy digitális nomádnál tényleg a változás az, ami állandó, és ehhez mentálisan nagyon erősnek kell lenni Ugyanígy alapvetően fontos az önismeret és a belső határok tiszteletben tartása is. A szabadságnak ugyanis ára van, ez pedig a felelősség- és kockázatvállalás, és az, hogy le kell mondani a kiszámíthatóságról.

Fontos továbbá az (ön)fegyelem és a jó szervezőkészség, hiszen magunk osztjuk be és szervezzük meg mikor dolgozunk, de a határidők azért megmaradnak! Fontos, hogy le tudjunk mondani a mindennapi élet kényelméről (saját lakás, sok holmi, fix programok) és adott esetben vállaljuk, hogy utunk során sokat látunk majd, de magányosak leszünk.

Tehát:

 • ha nem szereted a jelenlegi munkádat
 • ha úgy érzed megrekedtél a karrier utadon
 • ha „csak” utazgatásra, nonstop nyaralásra vágysz
 • ha úgy érzed, hogy kalandra van szükséged
 • ha a főnöködből vagy a munkatársaidból van eleged

akkor nem feltétlenül ideális, ha a digitális nomád életmód mellet döntesz.

Aki azt gondolja, hogy a digitális nomádok “Nonstop nyaralnak.” “Napi néhány óra melóval egy rakás pénzt kereshetnek. Irigylésre méltó!”– nem jól ítéli meg a helyzetet.

A döntés

Nagyon fontos tudni, hogy ez egy további életünket meghatározó döntés lesz. Akár teljesen fel kell számolni jelenlegi életünket, ráadásul a digitális nomád lét nem azonos a „kivándorlással”, mert ezzel a jövőben sem jár az egy helyen történő megállapodás.

Ha bizonytalanok vagyunk, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

 • Elégedett vagyok azzal, ahol a karrierem éppen tart?
 • Ki tudom pihenni magam bárhol?
 • Ki tud nekem segíteni?
 • Végül gondoljuk végig, hogy milyen változtatások szükségesek a munkánkban, a munkamenetünkben, ha digitális nomád életformára szeretnénk váltani. Mi az, amit megtartanánk, amin nem kell változtatni? Mi az, amit ugyanúgy kell csinálnunk, bárhol, bármilyen körülmények között is vagyunk? Képesek vagyunk rá? Biztos, hogy nekünk való ez az életforma?

…és, hogy hol? Az olyan oldalak, mint a Nomadlist.com sokat segíthetnek a nomádok számára optimális állomások kiválasztásában.

A „munkakör”

Ehhez nem csak kalandvágy kell, de olyan munkakör is, amihez nem kell személyes jelenlét. Online marketing, tele-sales, support, programozás, design, tanácsadás, fordítás, digitális projekt menedzsment, bármi, ami egy laptop és az internet segítségével távolról elvégezhető. Az első kérdés, hogy a jelenlegi tudásod lehetővé teszi-e ezt az életmódot? Ha nem, akkor bele kell tanulni egy ilyen szakmába. Ez beletelik egy kis időbe.

Fontos az is, hogy rendelkezz megfelelő fejlődési vággyal és képességekkel. Valószínűleg különböző munkaadók különböző – digitális – eszközrendszerében kell majd megállnod a helyed, kell majd a tudásvágy és nyitottság ahhoz, hogy különböző projekt menedzsment, időmenedzsment, video chat, file-megosztó alkalmazásokat használj, hogy elsajátíts különböző vállalati kultúrákat és munkaszervezési módszereket. Nem árt az sem, ha a meglévő tudásodat utazás közben is fejleszteni tudod – online kurzusok, meetupok – mert ez növeli versenyképességeket. Szeresd, amit csinálsz és légy benne profi mert a sok bizonytalanság mellett ez lesz az egyetlen biztos pont, ami „az úton tart”.

A munkaadó, a kommunikáció

Sokak szerint fontos, hogy amikor nekivágsz legyen legalább egy biztos megbízásod, de sokan hisznek a B-terv fontosságában is.

Fontos, hogy meg tudd győzni a munkaadódat – legyen akár jelenlegi, akár új partner – arról, hogy továbbra is el fogod végezni a feladatokat, határidőre, megfelelő minőségben, sőt igen nagy lelkesedéssel. Ezt ugyanakkor nem csak a kezdeti tárgyaláson, hanem a konkrét feladatok kapcsán folyamatosan is bizonyítanod kell, még akkor is, ha a kezdeti élmények elvonnának a munkától vagy ekkor is, ha éppen nem találsz egy működő WI-FI pontot.

Fontos, hogy előre megállapodjatok az elérhetőségedben – mikor lehet veled kommunikálni – és ehhez tartsd magad (eltérő időzónák esetén is). Fontos, hogy megállapodás szülessen a munkavégzés és a kommunikáció eszközrendszerével kapcsolatban, az alkalmazott kommunikációs formáktól (e-mail, chat, videokonferencia, telefonbeszélgetés) kezdve a használt applikációkig, beleértve az adatbiztonsági és adatkezelési kérdéseket.

Az ügyfélszerzés

Ez az egyik kulcskérdés. Természetesen előre megállapodhatsz egy vagy több hazai munkaadóval az együttműködésről. Ezen kívül használhatsz általános, vagy nomádokra specializálódott portálokat és virtuális co-working felületeket is az újabb megbízások elkutatására.

Fontos, hogy tudjanak rólad. Ehhez használd a közösségi médiát, legyen akár saját, referenciáidat bemutató honlapod és minden más területnél fontosabb neked a Linkedin profilod megfelelő karbantartása, kulcsszavazása. Légy aktív, keresd a kapcsolatokat, járj co-working irodákban, találkozz, barátkozz!

Az eszközök

Sokan úgy gondolják, hogy az ilyen munkához „csak” egy laptop kell, ezért összeszedtünk néhány dolgot a „digitális fegyvertárból”, ami segíteni fogja a munkádat:

 • laptop és a megbízható, széles sávú internet (WI-FI) elérések pontos ismerete a tartózkodási helyed közelében
 • co-working eszköztár és popup munkavégzési pontok feltérképezése
 • mobil telefon, helyi SIM kártyával (bárhova mész ez legyen az első, amit beszerzel),
 • softphone alkalmazás a laptopodra, mobilra.
 • a munkavégzésedhez szükséges szoftverek és mobil telefonos applikációk
 • az időmenedzsmentedet támogató alkalmazások
 • helyi telefonszám, ha hosszabb ideig élsz egy helyen és szeretnél helyi vállalkozásoknak/vállalkozásokkal dolgozni.

A megbízó elvárása szerinti:

 • kommunikációt támogató eszközök és alkalmazások
 • feladatkezelő és projekt menedzsment alkalmazások
 • biztonsági alkalmazások és protokollok
 • dokumentum kezelő és megosztó tárhelyek, alkalmazások, folyamatok.

Ha – ezeket végig gondolva – úgy látod, hogy készen állsz, indulj és csomagold be a laptopodat és találkozzunk Balin egy pálmafa alatti hotspotot keresve!

Judit

 

0