E-fax: jogi és bizalmi kérdések

Fax, e-fax, eredeti – bizalmi kérdések

Néhány héttel ezelőtti Faxolós cikkünkre több komment is érkezett. Hevesen vitattátok, hogy vajon miért a fax az egyetlen bizalmi technológia, melyet a közigazgatásban és sokszor az üzleti életben is elfogadnak az eredeti, aláírt dokumentum alternatívájaként. Miért jobb – értsd biztonságosabb – ez mint a szkennelt, aláírt dokumentum elküldése e-mailben? Miért ragaszkodnak a faxküldéshez – mint egyetlen alternatívához – pl. a közbeszerzési eljárásokban? Miért kell fax számmal rendelkezniük az utazási irodáknak? Miért kérnek telefaxot ügyeink intézésekor a biztosítók…..vagy pl. a német hatóságok? Úgy gondoljuk, hogy ez egy érdekes téma és megér egy blogbejegyzést, ami akár felvezetője is lehet néhány, az IP technológia biztonságát elemző további cikknek.

Több tíz évre visszanyúló kérdéskör ez, ami abból is jól látszik, hogy engem – mint „régi motorost” – már az ezredforduló elején is megérintett a téma. Akkoriban is egy telekommunikációs szolgáltatónál dolgoztam, azon a területen, ami a következő évezred technológiai kihívásaira próbált megoldásokat találni. Az egyik ilyen fő kihívást az e-mail és az elektronikus dokumentumküldés jelentette, és a cégnél dolgozó „őskövületek” el sem tudták képzelni, hogy ez a csatorna általánosan elfogadott, mindennapos kommunikációs formává válik az üzleti életben, hiszen „hova lesz akkor az információ biztonság?”

Elektronikus aláírás: szabályozott, de nem elterjedt technológia

Akkor úgy gondoltuk – és ez volt az általános vélekedés is – hogy ennek a kérdéskörnek a megoldását az elektronikus aláírás elterjedése jelenti majd. Mind a jogi mind az információs „társadalomban” úgy vélték, hogy a jövőben általános gyakorlattá válik majd a fokozott biztonságú, vagy minősített elektronikus aláírás használata. Az elektronikus dokumentumok aláírására a – fokozott biztonságú elektronikus aláírás létrehozására alkalmas – hitelesítés szolgáltatók által kibocsátott tanúsítványt fogja majd használni mindenki: a közszférában és az üzleti életben egyaránt. Ez a „vágy” öltött testet a jogi gyakorlatban is, már 2001-ben, az elektronikus  aláírásról szóló törvény megjelenésével.

Az ideát azonban nem követte a rögvalóság, az elektronikus aláírás csak szűk területen terjedt el, a hitelesítés szolgáltatóktól pedig a mai napig inkább az eszközök közötti hálózati kommunikáció hitelesítéséhez vesznek az ügyfelek tanúsítványokat. Így hiába került be számos jogszabályba, hogy a fokozott biztonságú elektronikus aláírással pl. e-mailen beküldött pályázat, szerződés vagy bármilyen elektronikus dokumentum ugyanúgy elfogadott, mint az eredeti, mert nem elterjedt az ilyen dokumentumok küldése vagy fogadása.

Ez esetben pedig marad a fax és ez nagy részben jogi kérdés. Több olyan törvény van – és nem csak Magyarországon, hanem az általános európai joggyakorlatban – melyek esetében az eredeti helyett a fax elfogadása minősült annak a gyakorlatnak, ami a jogszabály meghozatalakor korszerűnek számított. A jogalkotás merev, így a fax továbbra is szerepel ezekben a szabályokban, mint “könnyítés” az eredeti írásos dokumentumhoz képest, de más – pl. e-mail – nem került bele, hiszen helyette a fokozott biztonságú elektronikus aláírással ellátott elektronikus irat került bele….azt pedig nem használják sokan. Ilyen jogszabályok pl. a közbeszerzésről szóló jogszabály, de akár a német hatóságok fuvarlevél-kezelésére vonatkozó rendelete is. Így maradnak az olyan korszerűbb megoldások, mint az e-fax, ami egyébként biztonságos.

A megoldás az e-fax

Az ügyfeleink részére biztosított faxolo.hu szolgáltatás mind küldő, mind fogadó oldalról egyenértékű a hagyományos Fax szolgáltatással, tekintettel arra, hogy a technológia az általános T.30 fax szabvány szerint működik, valamint a rendszer a faxokat megjelenítő webfelületig zárt. A faxok hiteles formában a https-el védett Faxoló webfelületen, az ügyfél egyéni fiókjában minden esetben megtekinthetők, onnan letölthetők. E-mailben csak kényelmi okokból kerülnek továbbításra az ügyfeleknek és a nyílt internet kapcsolat csak e-mail küldésnél játszik szerepet.

Hogy pontosan hogyan működik a Faxoló? Erről írunk majd következő cikkünkben és visszatérünk még a biztonsági témákra is. Addig is várjuk véleményeteket a bejegyzés vagy a Facebook posztok alatt  és örömmel válaszolunk a kérdésekre is.

Judit

0