Elindítjuk IP telekommunikációs blogunkat!

Beszélgessünk a repülésről……

…. bár személy szerint jobban vonzódom a barlangi búvárkodáshoz. Mégis, mikor azon gondolkodtam, hogyan, milyen ütős bejegyzéssel indíthatnám el az Opennetworks régóta tervezett IP telekommunikációs blogját, valami eszembe jutott a repülésről.

A  repülőtér betonjáról nézve, a felhők a távoli messzeségben nagy sebességgel haladnak, formájuk ezerféle, de ránk mind árnyékot vet. Mégis, sokan vágyunk a repülésre. Felszállást követően a felhőkben haladva úgy érezhetjük, bizonytalan közegben mozgunk, elvesztünk, nagy rajtunk a nyomás és a helyzet kilátástalan. Elérve a repülési magasságot, az alattunk elterülő felhőrengeteg már nem más, mint stabilan álló tejszínhab a napsütésben, melyben gyönyörködhetünk utunk során.

Ebben a felhők alatti-közötti ködös állapotban érezzük sokszor magunkat mi, akik felhő alapú szolgáltatásokkal foglalkozunk  és Ti is, akik informatikai termékek, szolgáltatások beszerzéséről hoztok döntéseket. Még ki nem alakult, folyamatosan változó és fejlődő “felhőről” beszélünk, amit különböző irányokból látunk és alakítunk mi a piac szereplői: szolgáltatók és vevők. Nyilván minél jobban tudjuk, hogyan, merre kell gépünket irányítani, annál magasabbra tudunk repülni.

A felszállásra már régóta készülődünk, ami vonatkozik a felhő alapú telekommunikációs és üzleti szolgáltatások elterjedésére, de erre a blogra is. Magyarországon elmaradt az a robbanás, ami a nemzetközi piacon az internetes telefonálás terén történt. Így még akár néhány éve is nem lett volna miről és kinek szólnunk egy témába vágó szakmai blogon. Ugyanakkor mára a vállalati szegmens kulcsigényei ugyanott tartanak, mint egy európai országban…..tehát egyre biztosabban válaszolhatunk az “Ott vagyunk már?” kérdésre igennel.

Mi az Opennetworks-nél – már 12 éve –  elsősorban az IP telekommunikáció technológia alapjaival foglalkozunk. Azt tapasztaljuk, hogy a VoIP szolgáltatás mára kiforrott, fő áramba tartozó alkalmazásokká fejlődött Magyarországon is. Ugyanakkor munkánk során nap mint nap találkozunk elutasítókkal és kérdésekkel, akár IT-s döntéshozókkal, akár gazdasági vezetőkkel tárgyalunk. A legtöbb kifogás kezelhető, ha válaszolunk a felmerülő kérdésekre. Fontos az is, hogy a saját – helyben menedzselt – megoldások és az alkalmazásszolgáltatás közötti gazdaságossági különbségekre reálisan, a vállalatnagyság és a szektorális különbségek figyelembe vételével mutassunk rá. Emellett kellenek biztos válaszok a biztonsági kérdésekre is. Számos kérdés van ami megválaszolandó, ezért is ideje, hogy szakmai blogunkat elindítsuk.

Ezen a fórumon válaszolni szeretnénk azokra a kérdésekre, melyek a felhő alapú telekommunikációs és informatikai szolgáltatásokkal kapcsolatban felmerülnek a döntéshozókban. Bemutatunk jó néhány megoldást, esettanulmányt a leggyakoribb alkalmazási területekről. Összeírjuk a váltással kapcsolatos legfőbb szempontokat és teendőket. Bemutatunk gyakorlati praktikákat, amik számos üzleti területen segítik a munkát ezekkel a szolgáltatásokkal és rendszereinkkel.

Olyan rovatokat indítunk, melyek a „hangpiac” legdinamikusabban fejlődő területeit mutatják be: például felhő alapú menedzselt alközpontok, contact centerek, VoIP integrációs megoldások, kollaborációs megoldások vagy az IoT. Igyekszünk gyakorlati segítséget nyújtani a műszaki lehetőségek, újdonságok megismerésében, segítséget nyújtani a lehetőségek maximális kiaknázásához, valamint a jó gazdasági döntések meghozásához.

Amennyire ez egyáltalán lehetséges egy ezen a piacon működő szolgáltatótól, próbálunk majd függetlenek maradni, így nem fogjuk minden blogbejegyzésünket termékeink ajánlásával teletűzdelni. Örülünk ha kérdéseket tesztek fel, próbálunk majd rájuk válaszolni. Nyitottak vagyunk arra, hogy ez egy fórum legyen, ahol informatikai szakemberek, gazdasági döntéshozók és „mezei munkavállalók” megvitathatják, amit a jövő telekommunikációs és irodai megoldásairól tudnak és gondolnak.

Beliczay András vagyok, rendszermérnök és telekommunikációs hálózati specialista. Az Opennetworks tulajdonos-ügyvezetőjeként én leszek ennek az utazásnak a pilótája. Örülök, ha majd egyre többet lesztek a fedélzeten….Kérlek kapcsoljátok be biztonsági öveiteket és készüljünk együtt a felszállásra, hamarosan bemutatom a repülőgép személyzetét és megkezdjük utazásunkat.

Mottó: (bár ez egy szakmai blogon nem biztos, hogy szokványos)

„A felhő nem tudja, miért épp erre száll, s miért épp ily sebesen. (…) Érzi a késztetést: most erre van az út.  De az ég tudja az okot és a célt minden felhő mögött, s tudni fogod te is, ha elég magasra szállsz, hogy túl láss a láthatáron.”                                                                                                                                                                                                                                                                              (Richard Bach)

0