Az üzlet a felhőbe megy

„Már nem kérdés, hogy a felhő megkerülhetetlen” – derült ki a Microsoft, az IVSZ és a BellResearch közös 2019-es vállalati felhőkutatásából. A tendenciákat a HWSW és a Piac és Profit témában megjelent szakcikke alapján foglaljuk össze.

Digitalizációs forradalom, munkaerőhiány

A magyar nagyvállalati vezetők közel háromnegyede szerint a digitalizáció olyan forradalom az üzleti életben, ami túlmutat minden korábbi nagy változáson, derül ki az idei felmérésből. Globális trenddé vált a mobilitás az üzleti életben, a digitalizáció pedig olyan kritikus üzleti kihívásokra képes választ adni, mint a szakemberhiány, a versenyképesség vagy épp az új üzleti lehetőségek kihasználásának lehetősége.

A céges informatikai háttérrendszerek távoli elérése ma már szinte minden magyar nagyvállalat számára trivialitás, a frissen publikált kutatás szerint legalábbis a cégek 88%-ánál okostelefonokon keresztül is elérhetők bizonyos rendszerek, alkalmazások. Ez az igény napirenden van azoknál a cégeknél is, amelyeknél egyelőre nem elérhetők a rendszerek mobil eszközökről. A távmunka a munkaerőhiány közepette üzleti értelemben is rendkívül fontossá vált.

Míg korábban leginkább az ismeretek hiányából eredő bizonytalanság és félelem jellemezte a felhőszolgáltatások kapcsán a magyarországi nagyvállalati vezetőket, üzleti döntéshozókat, addig mára fordulni látszik a kocka, egyre több vezető gondolja úgy, hogy az üzleti folyamatok megkerülhetetlen részei a felhő alapú rendszerek. Az átalakulást az alábbi ábra szemlélteti:

Felhő alapú szolgáltatások terjedése

Forrás: Piac és Profit

Versenyképességi kérdések

A vállalatok 74 százalékánál a belső működés javítása és a versenyképesség fokozásának igénye befolyásolja az informatikai fejlesztéseket, az anyacég rendszerkövetelményei csak a 53%-uknál volt szempont. A vállalatok kétharmadánál a szakmai szempontok felülkerekednek a pénzügyieken, amikor egy IT-beruházási döntés megszületik a cég felsővezetésében. A megkérdezettek a felhővel kapcsolatos döntések pénzügyi megtérülését és indokoltságát már alig-alig kérdőjelezik meg. A felhőszolgáltatás releváns válasz a mindennapi üzleti problémákra, nem drága és megtérül – ez az általános vélekedés.

A félelem kisebb, az előnyök elismerése nagyobb

A felhő alapú szolgáltatások tekintetében a félelmeket illetően is átlépett egy lélektani határt a magyar nagyvállalati kör, amely az egyre javuló tájékozottságnak köszönhető. Miközben a technológiával szemben fenntartásokkal viselkedő vezetők eddig az adatbiztonsági kérdésektől, a magas költségektől, a technológiai függéstől és az internetkapcsolat fennakadásaitól tartottak leginkább, az idei kutatásból egyértelműen az látszik, hogy a felhőt megismerő üzleti döntéshozók épp ezeket a faktorokat emelik ki előnyként: hogy „a felhő biztonságos, rugalmas és rendelkezésre állása jobb, mint a lokális IT-megoldásoké.”

A felhő előnyeit illetően egyre több vállalati felsővezető hozza fel a bevezetés gyorsasága és a költségek tervezhetősége, vagy éppen alacsony volta mellett egyre fontosabb érvként a munkatársak terhelésének csökkentését és a munka-magánélet egyensúlyának javítását. Valamint azt, hogy bizonyos felhő megoldások által olcsón lehet hozzáférni speciális szaktudáshoz.

Milyen szempontokat, előnyöket tartanak legfontosabbnak a magyar vállalatvezetők a felhő alapú szolgáltatások választásánál – ezt foglalja össze az alábbi ábra:

Felhőalapú szolgáltatások előnyei

Forrás: Piac és Profit

A vizsgálatból ugyanakkor még az is kiderül, hogy nem egyértelmű a döntés, hogyan szeretnének fizetni a cége a felhő szolgáltatás használatáért (fix díjas vagy használat alapú konstrukciókban), illetve, hogy az AI-ról még a nagyvállalati körben sincs olyan átfogó ismeret, ami segítené az ilyen alkalmazások bevezetését, ami gátja lehet a fejlődésnek.

Judit

Források:

https://www.hwsw.hu/hirek/60285/microsoft-felhokutatas-felho-ai-mobilitas-tavmunka-bell-research.html

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/mar-nem-kerdes-hogy-a-felho-megkerulhetetlen/

 

 

 

0