Kibervédelem érthetően: figyeljünk “Fekete Pénteken”!

A Black Friday nem csak a kedvezményekről szól, a nagy akciók a csalók számára is kitűnő terepet biztosítanak. Ha nem figyelünk pár alapszabályra, könnyen felülhetünk a próbálkozásoknak. Kibervédelmi sorozatunk új részében ennek elkerüléséhez adunk tippeket.

Mint minden évben, idén is menthetetlenül közeledik az ünnepek időszaka. Ennek az első állomása pedig az utóbbi évtizedben már nálunk is szokássá váló Black Friday, vagyis a fekete péntek, ahol a boltok az ünnepi vásárlások berobbantására komoly akciókat hirdetnek. Ennek céges és egyéni vásárlóként ugyanúgy megvannak az előnyei, de ha az online térben vásárolunk, ugyanúgy érdemes figyelnünk a veszélyekre, mint bármikor máskor. Sőt, talán még egy picit jobban.

Kibervédelmi sorozatunkban több témában adtunk már tanácsot, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet anyagának segítségével én ezúttal abban próbálok segíteni, hogy ilyenkor se dőljünk be a túl szépnek tűnő ajánlatoknak.

Az első fontos dolog, hogy ilyenkor sem érdemes kapkodni! A legtöbb ajánlat általában nem csak pénteken, de jó pár napig vagy az egész héten él, de még ha 24 órás lehetőségről van is szó, akkor is szánjuk rá az időt, hogy utánajárjunk a részleteknek. Ne vásároljunk úgy valamit, hogy nem néztünk utána egy webáruház megbízhatóságának vagy egy termék minőségének. A vásárlói értékelések mindkettőre jó mérce lehetnek.

A legjobb persze, ha az adott online üzlettel kapcsolatban nekünk is van már pozitív tapasztalatunk. A helyek, ahonnan korábban hiba nélküli termékek érkeztek, jó eséllyel az akciók terén is megbízhatóak lesznek.

Bárhonnan is rendelünk, érdemes az utánvétet választani, akkor is, ha ez picit drágább megoldás. Ezzel magunkat védjük nem csak a csalásokkal, de a szállítás során keletkező problémákkal szemben is. Fekete pénteken meg aztán pláne tekinthetünk rá úgy, hogy a kedvezménnyel megspórolt összeg töredékét költöttük el egy kis extra biztosításra.

Nem csak az oldalnak, a konkrét terméknek is érdemes utánamenni. Ha egy ajánlat gyanúsan jónak tűnik az… nos, gyanús. Black Friday során sem fogunk tízezrekért új laptopot vagy OLED tévét kapni. Próbáljunk meg utánanézni, mennyi lehet egy adott termék teljes ára – a legjobb, ha előre kinézünk bizonyos dolgokat, így a felárazott majd onnan „leakciózott” termékeknek sem dőlünk be – és a 80-90%-os kedvezményeknél kezdjünk gyanakodni.

Semmiképpen ne üljünk fel a hirdetéseknek! Ha valami megtetszik, keressünk rá külön, kattintsunk rá a webshopon, de ne a reklámokon keresztül, amik bármilyen hamis linkre vezethetnek. Ha mégis ilyen linken keresztül adtunk le rendelést, akkor pedig természetesen azonnal értesítsük a bankunkat a csalásról, illetve feljelentést tenni is érdemes.

Ha ezekre a dolgokra figyelünk, elkerülhetjük a csalásokat. Emellett én azt is javaslom, hogy alaposan nézzetek szét, mik azok az eszközök, amiken a teljes cég számára nagyot lehet ilyenkor spórolni. Nem kell feltétlenül fizikai dolgokra gondolni, ha csak a biztonságnál maradunk, például egy jó VPN-előfizetés is olcsóbb lehet ilyenkor.

Remélem, tudtam pár hasznos tippet adni Nektek. Ha kíváncsiak vagytok kibervédelmi sorozatunk korábbi részeire, itt elolvashatjátok a például a helymeghatározás megfelelő használatáról szólót, rövidesen pedig jelentkezünk majd újabb írásokkal a témában!

 

Judit

0

Szólj hozzá