Kibervédelem érthetően – hagyd otthon vagy védd meg

Ha nyár, akkor nyaralás. Ha pedig nyaralás, akkor nincs munka! Vagy mégis? Hogyan védhetjük meg céges eszközeinket a nyaralásunk során, ha nem tudunk lemondani a munkáról vagy nem tud nélkülözni a munkahely?

Teljesen természetes, elemi ösztönünk, hogy védjük, ami a miénk. Riasztót szerelünk a lakásunkba, lakatot teszünk a bőröndünkre, ha utazunk, vagy épp időről-időre a zsebünkre tapintunk, ahol a pénztárcánkat tartjuk. Védjük, ami fizikailag a miénk. A virtuális tulajdonunk védelme, vagyis a tudatos kibervédelmi gondolkodás mégsem vált egyelőre elemi ösztönünké.

Épp itt a blogon rendszeresen könnyen érthető tanácsokat adunk a témában. A posztok megírásában a Nemzeti Kibervédelmi Intézet anyagai nyújtanak segítséget, most éppen a nyaraláshoz.

Biztosan mi is ismerünk olyan embereket, akik a munkahelyi pozíciójuk, munkakörük vagy egész egyszerűen habitusuk miatt nem tudják elszakítani magukat munkahelyüktől a nyaralás során sem.

Ha mi is ebben a cipőben járunk, érdemes végiggondolni milyen kockázatokat, illetve felelősséget vállalunk ezzel magunkra.

Néhány telefonhívás lebonyolítása azért nem jelent nagy kockázatot, azonban a reptereken, szálláshelyeken, egyéb közösségi helyeken kezdjük el használni internetre csatlakozva vállalati laptopunkat, telefonunkat számos veszélynek tehetjük ki magunkat, illetve közvetetten a munkahelyünket is.

A következőkben próbálunk pár alapvető, rövid tanáccsal szolgálni az adatok szempontjából is biztonságos nyaralás lebonyolításában.

  1. Alapszabály, hogy nyaralásra NE vigyünk magunkkal több elektronikai eszközt és adatot, mint amennyire ténylegesen szükségünk van!
  2. A nyilvános hálózatok használata valós kockázatot jelent. Alapesetben, ha a saját eszközünket támadják meg a bűnözők, a saját adatainkat kockáztatjuk. A munkahelyi eszközünk esetében azonban a vállalat felé tartozunk felelősséggel a céges adatok biztonságos kezelésében. Amennyiben a támadónak sikerül üzleti adatokra szert tennie, az nem csak kellemetlen lehet számunkra, hanem súlyos jogi következményekkel is járhat, amelyek minket terhelnek. Szállodai, reptéri, nyilvános WI-FI-n ne nyissunk meg ilyen eszközöket, ne osszunk meg nyílt hálózatokon információkat.
  3. A nyaralás során érdemes gondolni a fizikai eltulajdonításra is. A szállodai szobában vagy a poggyászban hagyott céges eszköz eltűnése esetén a felelősség szintén minket fog terhelni, itt már nem csak az adatok tekintetében, hanem az ellopott eszköz értékében is.
  4. Amennyiben nem tudjuk elkerülni a vállalati eszközök használatát a nyaralás során, a pihenés megkezdése előtt mindenképp érdeklődjünk, hogy a munkáltatónknál egyáltalán van-e erre lehetőség.
  5. Amennyiben van erre lehetőség, kérjünk részletes tájékoztatást, hogy milyen műveleteket szükséges elvégeznünk az eszközökön a biztonságos használat érdekében. Ezek között általában szerepelni szokott a biztonsági másolat készítése, titkosítás használata (pl.: BitLocker), VPN használata.

Összességében azt tanácsoljuk, ha tehetjük, élvezzük ki a nyaralást, pihenjünk és vállalati eszközeinket pedig hagyjuk a munkahelyünkön, biztonságos környezetben.

Ha pedig érdekel, mit teszünk mi az Oppennetworksnél a szolgáltatásaink biztonságossá tétele érdekében, forduljatok kollégáinkhoz bizalommal a +36-1-999-6000 telefonszámon!

Judit

0

Szólj hozzá