Mi az a PoE és miért jó nekem?

A múlt héten megkértem Juditot, hogy írjon egy blogposztot, ami összehasonlítja jelenleg ajánlott IP telefonjainkat az IP telefon ár, elérhető szolgáltatás tartalom, javasolt felhasználási terület szerint. Eközben arra jöttem rá, hogy ő sem tudja, mit jelet az, ha egy készülék PoE-s és hogy egyáltalán mi is az a PoE. Mivel ez ügyfeleink részéről is sok esetben kérdés, ezért írok róla egy posztot.

Tápellátás ethernet-kábelen keresztül (PoE)

Többféle számítástechnikai eszköz leírásában találkozhatunk a három betűs PoE jelöléssel. Ez az angol power over ethernet kifejezés rövidítése, amely magyarul kb. etherneten keresztüli tápellátást jelent. Mivel egy ethernet-kábel mind a nyolc vezetékére alapvetően nincs szükség az adatátvitelhez, megoldható, hogy tápfeszültséget is továbbítsunk esetenként rajtuk. Természetesen szigorúan gyengeáramú tápellátásra gondolhatunk csak, ez azonban bőven elegendő napjaink routereihez, switch-ekhez, Access Pointokhoz, IP-telefonjaihoz vagy kameráihoz, hiszen ezek 5, 9 esetleg 12 Voltos feszültséget igényelnek mindössze, pár Amper áramerősség mellett. Mivel egy ethernet-kábel viszonylag könnyen elvezethető egy házban vagy irodában bárhová és erre egy modern irodában szükség is van, így nagy könnyebbséget jelent, ha egy hálózati eszközhöz – pl. telefonhoz – nem kell fali konnektornak is a közelben lennie (főleg kültéri telepítés során).

PoE szabvány és PoE-s switch-ek

Az ethernet-kábelek felépítéséből azonban az is következik, hogy nagyobb távolságon (több 10 méter) már igen nagy az ellenállásuk, így, ha tápfeszültséget továbbítunk rajta, a feszültség lényegesen csökkenhet. Felesleges magyaráznunk, hogy ha a 12 V-os feszültség már csak mondjuk 9 lesz, mire elér az eszközünkhöz, jó eséllyel az már nem lesz elég a megbízható működéshez. Minél nagyobb feszültséget továbbítunk, annál kisebb lesz a veszteség, ezért használunk Európában pl. 230 és 380 Voltos hálózatokat, amelyek hatékonyabbak, mint pl. az USA-ban használt 110 Voltos utcai villanyvezetékek. Bár egy Cat6 vagy Cat7 ethernet kábellel akár több száz méterre is továbbítható az adat, pár voltos feszültséget nem tudunk elhanyagolható veszteség mellett ugyanezen távolságra elvezetni. Ezen probléma feloldására született meg az IEEE 802.3 vezetékes szabványon belül a 802.3af, a Power over Ethernet specifikáció.

A PoE szabvány 48 Voltos tápfeszültséget, és max. 350 mA áramot garantál az így működő eszközökhöz. Ez kb. azt jelenti, hogy 16,8 wattnál nem többet fogyasztó készülékünk tápellátása oldható meg ethernet kábelen keresztül. Ha tehát egy eszköz (mondjuk IP-telefon vagy IP-kamera) PoE kompatibilis, az annyit jelent, hogy fel van rá készítve, hogy az ethernet kábel megfelelő lábain akár 48 Voltos tápfeszültséget – illetve ennél valamivel kevesebbet a veszteség miatt – fogadjon. Amely eszköz nincs erre készen, azt tönkre is tehetjük, ha PoE-s ethernet hálózatba csatlakoztatjuk!

De hogy is kerül 48 Volt az ethernet hálózatunkba? Általában nem a teljes hálózaton van jelen a 48 V, csak azokon a szakaszokon, ahol erre szükség is van. Így pl. a switch és az IP-telefonok közötti vezetéken. A leggyakoribb erre használt eszközök a PoE-s switch-ek, amelyek legalább 1 portjukon tápfeszültséget is adnak, nem csak adatot.

Milyen előnyökkel jár a PoE?

  • Mivel a PoE egyetlen kábel használatával lehetővé teszi a tápellátást és egyben az adatátvitelt, nem kell annyit költened a hálózati felszereléshez és a VoIP telefonokhoz szükséges kábelek megvételére és bekötésére.
  • A PoE jóval egyszerűbbé és olcsóbbá teszi a hálózat telepítését és bővítését olyan épületekben, ahol az új távvezetékek telepítése túl költséges vagy nem is lehetséges.
  • A PoE használatával olyan helyekre szerelhetsz fel eszközöket, ahol az elektromos áram bevezetése nem lenne célszerű, például álmennyezetekbe.
  • A PoE használatával csökkentheted a kábelek és elektromos aljzatok számát a zsúfolt berendezéstároló helyiségekben vagy kábelszekrényekben.

Kombinálhatom-e a hálózaton a PoE és a nem PoE eszközöket?

A PoE eszközöket kombinálhatod hálózatodban a nem PoE eszközökkel, de a nem PoE eszközöknek külön forrásból kell kapniuk a tápellátást.

Most, ennek ismeretében a jövő héten Judit már könnyebben tud Nektek írni arról, hogy miért érdemes PoE-s IP telefont venni, mik erre a lehetőségeitek termékválasztékunkból és milyen IP telefon ár lehet egy ilyen készüléknél reális.

András

0