Végtelen lehetőségek: WebRTC alapok II.

Múltheti posztunkban már írtunk nektek az általunk is használt WebRTC technológiáról. Elmagyaráztuk az alapjait, bemutattuk a hátteréül szolgáló, végpontok közti közvetlen kapcsolatokon alapuló hálózatot és kifejtettük, milyen közvetlen haszon származhat a WebRTC használatából. A technológia előnyei azonban nem merülnek ki ennyiben, ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, milyen egyéb lehetőségeket biztosít felhasználása.

Előző posztunkat azzal zártam, hogy a WebRTC sokkal több, mint egyszerű hálózati kapcsolat-biztosítás. Nézzük tehát, milyen egyéb fontos elemei vannak még technológiának:

Használat böngészőben és azon kívül:

A böngészőn belül használat esetén a HTML5 adja meg a lehetőséget a kapcsolódó kamerák, mikrofonok, vagy a rendszerben regisztrált egyéb médiaeszközök hangjának és képének rögzítésére. Mind a WebRTC, mind az ORTC technológia lehető teszi, hogy ezek a helyi médiamegosztások közvetlenül a másik végponttal kapcsolódjanak, és osszák meg tartalmukat. Szintúgy lehetővé teszi, hogy kezeld a másik féltől beérkező kép és hanganyagokat. A médiamegosztások képanyagát a weboldalon játszhatod le, míg a hanganyagot átirányíthatod bármely csatlakoztatott kimeneti audió eszközre.

A böngészőn kívül a lehetőségek ennél is sokkal rugalmasabbak, számtalan módon tárolhatod a média anyagokat, többek közt fájlokban, más hálózati megosztókon, vagy akár programozottan létrehozott hangokban és képekben. Szintúgy renderelheted a médiát egy diszkre, átirányíthatod más hálózati végpontokra, vagy feldolgozhatod a valós idejű megosztást olyan módokon, amiknek csak a képzeleted szab határt: például hangfelismerésre, mozgáskövetésre vagy érzelmi elemzésre.

A média tömörítése: kodekek

A média azonban nem küldhető el csak úgy a másik végpont felé, tömöríteni kell. A nyers hang és videóanyagok egyszerűen túl nagyok, hogy hatékonyan elküldhetőek legyenek a jelenlegi hálózati infrastruktúránkkal. Szintén szükséges, hogy miután a média megérkezett a másik végpontba, kibontásra kerüljön. Ezeket a feladatokat végzik el az úgynevezett média kodekek (kódoló-dekódolók).

A hanganyagok tömörítése kevésbé bonyolult terület, a videó kodekek kérdése viszont egy régóta fennálló probléma. Mára, hosszú egyeztetések eredményeként két kódolási és dekódolási megoldás (a VP8 és a H.264) egyaránt használható, biztosítva ezzel a WebRTC technológia dinamikus fejlődésének lehetőségét.

Jelzés

A WebRTC utolsó összetevője a jelzés. Ez teszi lehetővé egy eszköz számára, hogy közvetlen kapcsolatot kezdeményezzen egy másik eszközzel. Mivel általában mindkét fél egy tűzfal vagy egy router mögül csatlakozik az internetre, szükséges, hogy legalább egy rövid ideig a kapcsolat létrehozása előtt a közös jeladó szerverre kapcsolódjanak, lehetővé téve a végpontok közti közvetlen kapcsolat létrehozását.

 

Láthatjuk tehát, milyen sokoldalú valójában a WebRTC technológia, felhasználása pedig mennyi lehetőséget rejt magában. Figyelembe véve, hogy milyen új és dinamikusan fejlődő informatikai trendről beszélünk, aligha vitatható, hogy a közel jövő vállalati telekommunikációs technológiájának a WebRTC megkerülhetetlen eleme lesz majd.

Balázs

0