A legjobb felhő alapú szolgáltatások 2019-ben

A digitális átállás sikere nagyban múlhat a megfelelő alaprendszer kiválasztásán, különösen, ha egy céget költöztetünk a felhőbe. Ebben a döntésben próbálunk segíteni következő posztjainkban a Techradar elemzése alapján.

A felhő alapú megoldások az utóbbi évtizedben forradalmasították az informatikai és szoftveres rendszereket, rendkívül egyszerű és szinte azonnal elérhető megoldásokat kínálva egyéni felhasználóknak és vállalatoknak egyaránt. Ráadásul a legtöbb ilyen szolgáltatás méretezhető, árszabása a tényleges kihasználáson múlik, megbízhatóságban és erőforrásban viszont épp olyan jó megoldást nyújtanak, mintha a saját hardverünk futtatná a rendszert.

A jelenleg elérhető megoldások kínálatából öt szolgáltatás kiemelkedik, ezekből mutatok be most kettőt az alábbiakban:

Amazon Web Service (AWS):

Az Amazon 2006 óta futó felhő alapú programja üzleti megoldások építéséhez, integrált webszolgáltatások felhasználásával kínál megbízható megoldást  a cégek számára. Az AWS olyan széles körű IaaS és PaaS szolgáltatásokat nyújt, mint az Elastic Cloud Compute (EC2), az Elastic Beanstalk, az Egyszerű Tárolási Szolgáltatás (S3) és a Relációs Adatbázis Szolgáltatás (RDS).

Emellett a program kiemelkedően könnyen testre szabható és kiterjedt adminisztrációs jogokat nyújt a biztonságos webkliensen keresztül. A felhasználók számára innen számos szolgáltatás elérhető, beleértve a titkosítási kulcs létrehozását és ellenőrzését.

Ráadásul az AWS 12 hónapos próbalehetőséget biztosít, a felhő alapú szolgáltatásért csak akkor kell fizetnünk, ha ezután nem mondjuk le előfizetésünket. Ha a maradás mellett döntünk, a program 3 különböző fizetési modellt kínál, hogy kiválasszuk a nekünk leginkább megfelelőt.

A felhőszolgáltatás egyetlen kézzelfogható hátránya az ügyfélszolgálattal való kapcsolatfelvétel nehézsége, amire előszeretettel panaszkodnak a felhasználók.

Microsoft Azure

A Microsoft Azure közel egy évtizeddel ezelőtt, 2010-ben jelent meg, de ma is az egyik legjobb elérhető megoldás a piacon. Segítségével a felhasználók bármilyen szolgáltatást futtathatnak a felhőben, vagy bármilyen meglévő alkalmazással, illetve adatközponttal vagy adatközpont szolgáltatással kombinálhatják azokat. Minden üzleti területhez megoldások széles választékát nyújtja, a kínált csomagok tartalmát ráadásul személyre szabhatjuk.

Az Azure Migration Center szolgáltatás használatával a felhőátvitel tehető gyorsabbá és egyszerűbbé. A megoldás ráadásul kompatibilis a Linux rendszerrel is.

Az AWS-hez hasonlóan az Azure is kínál 12 hónapos próbaidőszakot, ami alatt az összes népszerű felhő alapú szolgáltatása és 25 állandóan ingyenes megoldása elérhetővé válik. Az egy év lejártát követően a szolgáltatás honlapján egy nagyon részletes felületen tájékozódhatunk a további lehetőségeinkről. A költségek kiszámolására itt egy kalkulátor is segítségünkre lesz. A probléma, hogy van is mit számolnia bőven, az Azure ugyanis a riválisoknál valamelyest drágább árszabással rendelkezik.

Ezek a felhőszolgáltatások hasznosak lehetnek a céged számára, de persze nem csak jó alaprendszert kell jól választanod, hanem lényegesek más területek is. Ha például a telekommunikációdat szeretnéd a felhőbe helyezni, akkor itt keress optimális megoldást nálunk.

 

Imo

0