Mesterséges Intelligencia a közeljövő telekommunikációs megoldásaiban

Néhány most is elérhető megoldást bemutató blogcikk után ezen a héten ismét egy kicsit a kristálygömböt kutatjuk és azt vizsgáljuk, hogyan jelenhet majd meg a mesterséges intelligencia (AI) a közeljövő telekommunikációs megoldásaiban, akár Magyarországon is.

A közeljövő technológiai trendjeit vizsgáló kutatások alapján az AI és ezen belül az ún. gépi mélytanulási technológiák egyértelműen és mindenhol az öt vezető informatikai trend között szerepelnek. Míg – a tapasztalatok szerint – ezidáig ezek a technológiák főleg az internetes óriáscégeket szolgálták, addig a közelmúlt előrejelzései alapján újabb és újabb alkalmazások jelenhetnek meg a piacon az egészségügy, az energetika, a szállítmányozás és a telekommunikáció területén, akár már 2018-ban is.

A hazai egyik piacvezető telekommunikációs cég ügyfélszolgálatát hívva most néhány héten keresztül már virtuális asszisztenssel is beszélgethettek a betelefonálók, így először azokra a megoldásokra térnék ki néhány szóban, melyek a telekom ágazat saját arzenáljában jelenhetnek meg.

Chatbotok és virtuális asszisztensek

A nemzetközi kutatások már az AI „első generációs” megoldásai közé sorolják a különböző chatbotokat, hangfelismerésen és hangvezérlésen alapuló alkalmazásokat és a különböző, ezekre épülő „virtuális ügyfélszolgálati kollégákat”, vagy a kár tartalomszolgáltatási megoldásokat.

Bár az „első generációs” jelző itt már akár a „köztudott és elterjedt is, hogy van ilyen” hatását keltheti, azt gondolom, hogy nem árt összefoglalni, hogy miről is beszélünk. A chatbot tulajdonképpen nem más, mint olyan AI, amellyel hasonlóan lehet beszélgetni, mint embertársainkkal. A chatbotok manapság legtöbbször még az írott kommunikációt használják, de hamarosan egyre többjükkel – mint pl. Amazon Echo Alexa kisasszonnyal – hangfelismerő szoftverek segítségével beszélni is tudunk.

Bár csak néhány éve vannak a köztudatban, egyre elterjedtebbek ezek a virtuális kollégák és népszerűségük töretlen, mely több okra is visszavezethető:

  • „stílusukkal” tökéleseten igazodnak az Y és a Z generáció igényeihez,
  • egyszerű – és várhatóan egyre bonyolódó – folyamatokban egyre inkább alkalmasak a élőmunka kiváltására vagy optimalizálására, ideáliak a nagy számban beérkező standard üzenetek kezelésére,
  • standard alkalmazás készleten jól és gyorsan fejleszthetők,
  • az élőhangos – és rögzített – kommunikációhoz képest egyszerűbbé, kiterjedtebbé és átláthatóbbá teszik az ügyféledatok gyűjtését.

Ez utóbbira aztán egyrészt különböző – szintén ügyfélélményt és testre szabott ügyfélkiszolgálást lehetővé tévő – elemző és ügyfélkiszolgáló megoldások építhetők, másrészt virtuális kollégáink is „tovább tanulhatnak” ezekből az adatokból.

Egyértelmű, hogy ezek a megoldások már a közeljövőben – akár már 2018-ban is – egyre nagyobb teret nyerhetnek a közép-európai IT és telekommunikáció világában is, akárcsak a rájuk épülő személyre szabott tartalomszolgáltatási megoldások.

Önkarbantartó rendszerek, öntanuló hálózatok

Akárhogy is nézzük, jövőnket még ebben a startupper-szemléletű világban is a Fortune 500 listáján is megjelenő gigavállalatok határozzák meg. Így, ha azt szeretnénk látni, hogyan jelenik majd meg a mesterséges intelligencia a közeljövőben a telekommunikációs szektorban, akkor vélhetően az amerikai kontinens vezető telekommunikációs szolgáltatóinak háza táján érdemes körülnézni.

Sok telekom óriás– többek között saját szóhasználata szerint az AT&T – mára már az AI „második generációjánál” tart és töretlenül épít a mesterséges intelligenciára. Ennél a cégnél pl. már megszokott gyakorlat az imént említett „első generációs” alkalmazások használata. Facebook Messenger platform bázisú szórakoztató/tartalomszolgáltató chatbotuk –   Atticus – már 2016 végén szolgálatba állt.

Náluk most az új irány a gépi tanuláson alapuló önkarbantartó hálózatok fejlesztése, melynek területén pl.  drónfelvételek és hálózati jel-elemzések együttes, bonyolult, öntanuló elemző rendszerét építik az M2M (Machina-to-machine) kommunikációra és így érik el, hogy a mobilhálózati adótornyok karbantartása már a tényleges meghibásodás előtt megtörténhessen.

András

Források: Business insider, Accenture, Forbes, techemergence.com, Telenor Research 2018.

0