IT trendek – 2018

Új év, új fogadalmak. Míg 2017-ben szakmai blogunk elsősorban a tevékenységünket meghatározó telekommunikációs – ezen belül VoIP – trendek és saját megoldásaink bemutatására koncentrált most megfogadtuk, hogy kicsit kilépünk a komfortzónánkból.

Az első hetekben olyan általános IT trendekkel foglalkozunk, melyek idén és a következő években valamennyi informatikai piaci szereplő és a felhasználók – ezen belül elsősorban az üzleti szektor – életére jelentős hatással lesznek. 

Ennek oka egyrészt az, hogy szeretnénk – magunk számára is – előrejelzést adni arról, hogy merre halad a világ, amiben élünk, ezen belül merre haladjunk mi és mit vártok el majd tőlünk ti, akikkel együtt dolgozunk.

Mostani első blogposztunkban elsősorban a meghatározó IT trendek bemutatására törekszünk. A piaci trendekről ma már számos – akár magyar nyelven is elérhető – forrásból tájékozódhatunk, ezek egy részét külön erre a célra indított System Update (link) közösségi oldalunkon próbáljuk felvázolni és követni.

A következő hetek anyagait – tekintettel széleskörűségére, szolgáltató-függetlenségére és meghatározó voltára – az IDC Tracker legfrissebb elemzésére építjük és felhasználjuk a Computerword témában két ünnep között megjelent cikkét is. Az IDC Tracker több mint 100 országban vizsgálja a technológiai piac nagyságát, beszállítói megoszlását, és készít előrejelzéseket. A vizsgálat helyi, regionális és világszintű adatokat egyaránt feldolgoz, magába foglal többek közt országokon belüli beszállítói interjúkat, szállítói útmutatókat, megbeszélések adatait, import nyilvántartásokat, alkatrészszolgáltatókról szóló visszajelzéseket, szállítói közleményeket és nyilvános pénzügyi jelentések adatait.

A 2018-tól kezdődő időszak IT trendjeire vonatkozó riport legfőbb megállapítása, hogy még mindig a digitalizáció és a felhőalapú szolgáltatások iránti kereslet húzza az IT és üzleti szolgáltatások piacát. A tanulmány tíz pontban foglalja össze a legfontosabb tendenciákat:

Digitalizáció, digitális világ – 2021-re a globális GDP legalább 50 százaléka a digitális világhoz fog kapcsolódni, és 2020-ra a befektetők metrikus platform-, adatérték- és ügyfélkapcsolat-elemzéseket fognak alkalmazni a cégek beárazásához. Ez az előrejelzés arra inti a vállalatokat, hogy még jobban gyorsítsák fel digitális átalakulásukat, mert azok a szervezetek, amelyek kínálatukban és működésükben nem tudnak lépést váltani, az elkövetkező három évben rohamosan zsugorodó piacon találják magukat.

Digitális platformok gyors fejlődése – Bár egyes cégeknél már jelenleg is működnek bizonyos elszigetelt funkciókat (digitális marketing, beszállító-kezelés stb.) ellátó digitális platformok, a vállalkozásoknak csupán töredéke rendelkezik integrált, vállalati szintű DX-platfomtervvel vagy -megvalósítással. A tanulmány az elkövetkező három évben  a DX-platformok gyors fejlődésére számít. A DX-platform legfontosabb jellemzője az adatvezéreltség, amely a külvilágból érkező és a vállalkozáson belül termelődő sokféle fajtájú és forrású adatot mesterségesintelligencia-alapú módszerekkel dolgozza fel, és fogja termőre a digitális gazdaságban.

Felszállás a felhőbe (végre és igazán….) – Az elkövetkező néhány évben tovább gyorsul a felhőalapú számítástechnika terjedése, és a felhőalapú megoldások ezer szállal fogják átszőni a digitális átalakulás folyamatát. 2020-ra a vállalkozások 90 százaléka több felhőszolgáltatást és platformot fog használni, és több mint egyharmaduk jól bejáratott megoldásokkal rendelkezik majd a többfelhős környezet kezelésére. Ebben a környezetben egyébként a kulcskérdés a biztonság lesz.

Mindenütt AI – 2019-re a digitális megoldások 40 százaléka mesterségesintelligencia- (AI-) szolgáltatásokat fog használni; 2021-re a vásárlók 90 százaléka lép kapcsolatba kereskedelmi kiszolgáló botokkal, és az új ipari robotok 50 százalékában AI működik majd.

Hiperagilis technikák – 2021-re a vállalati alkalmazások elmozdulnak a hiperagilis architektúrák felé, és az alkalmazásfejlesztések 80 százaléka felhőplatformon valósul meg. A hiperagilis jelző magasabb szintű modularitást és rövidebb fejlesztési ciklusokat jelent, és olyan technológiákat ír le, amelyek lehetővé teszik a digitális alkalmazások iránt robbanásszerűen megnövekedő igények kielégítését.

AR elterjedése – 2020-ra az infomunkások több mint 25 százaléka kiterjesztettvalóság- (augmented reality; AR-) felületeket fog használni, az appokban általánossá válik a hanginterfész/hangvezérlés és a fogyasztókkal kapcsolatot tartó vállalkozások fele biometrikus érzékelőkkel teszi személyesebbé a vásárlói élményt.

Blockchain – 2020-ra a vezető vállalkozások negyede blockchain-szolgáltatásokat alkalmaz a digitális bizalom (digital trust) megalapozására, és 2020-ra a nagy bankok 25 százaléka, a gyártók 30 százaléka és az egészségügyi szervezetek 20 százaléka várhatóan blockchain-hálózatokat használ.

Mindenki adatszolgáltató – 2020-ra a nagyvállalatok 90 százaléka adatszolgáltatóként is jelentős bevételre tesz szert.

Mindenki fejlesztő – Az elkövetkező 36 hónapban a minimális kódolást vagy még annyit sem igénylő fejlesztői eszközök terjedésével meredeken nő a nem informatikus fejlesztők száma. 2021-re ők fogják létrehozni az üzleti alkalmazások 20 százalékát, az appfejlesztés mintegy „népművészeti” ággá válik.

Nyílt API-k elterjedése – 2021-re a vezető nagyvállalatok felének digitális szolgáltatási interakciói több mint 30 százaléka nyílt API-ökoszisztémáktól érkeznek.

Mi ezek alapján úgy érezzük lesz min dolgozunk idén-jövőre is!  A következő néhány hétben kiemelünk egy-két területet – pl. felhőszolgáltatások, integráció, AI, IoT, API-k, adatkezelés/adatfeldolgozás/adatszolgáltatás, kiberbiztonság:

  • rögzítjük a kapcsolódó alapfogalmakat
  •  bemutatjuk az általános trendeket
  • megpróbáljuk elhelyezni ezeket a magyar kkv-k valóságában
  • ahol személyesen nekünk – az Opennetnek – van helye ebben, ott megosztjuk gondolatainkat erről.

András

0