Felhő fogalomtár

A felhő alapú szolgáltatások térnyerése több éve vezető informatikai trend. Az Opennetworks fő profilja a felhő alapú telekommunikáció és az ehhez kapcsolódó felhő alapú informatikai szolgáltatások. Több alkalommal foglalkoztunk már ezzel a témával, most egy olyan alap-fogalomtárat csatolunk, ami hasznos útravaló a felhőbe.

A felhőről

Az éves szintű felmérések alapján a felhőről a hazai KKV szektorban sem az időjárás jut már eszébe a vállalkozásoknak, de a felhő alapú szolgáltatások tervezéséhez még mindig nagyon hasznos alapdokumentum az IVSZ felhő-fogalomtára.

A felhő egy olyan információ-technológiai modell, amely lehetővé teszi kizárólagos használatú vagy megosztott számítógépes erőforrások (pl. számítási kapacitás, tárkapacitás, alkalmazások) szolgáltatásalapú, esetenként változó nagyságú igény szerinti, a szolgáltatásokat megvalósító fizikai eszközöktől és azok helyszínétől független használatát.

A felhő architektúra szolgáltatási rétegeit figyelembe véve a felhő alapú szolgáltatások három fő csoportba rendezhetők:

Az IaaS (Infrastructure as a Service) olyan szolgáltatás, amely révén számítási vagy tárolási kapacitást lehet igénybe venni, amin további szolgáltatásokat lehet nyújtani. Jellemzően virtuális gépek jelentik a szolgáltatást, aminek processzor, memória és tárterület a fő jellemzője. A szolgáltatás üzleti logikát nem tartalmaz, felhasználás szempontjából nem iparág specifikus. Jellemző megvalósulása, hogy a cégek érzékeny adataikat magas biztonsági követelményrendszernek megfelelő adatközpontokban működő szervereken tárolják.

A PaaS (Platform as a Service) olyan szolgáltatás, amely révén alap szintű szoftver jellegű szolgáltatást lehet igénybe venni, amin további szolgáltatásokat lehet nyújtani, például operációs rendszer, adatbázis, alkalmazás futtató környezet.  A szolgáltatás üzleti logikát nem tartalmaz, felhasználás szempontjából nem iparág specifikus. Platform szolgáltatások igénybe vétele esetén a szolgáltatás felhasználói a szolgáltató eszközeivel – platformjával – hozhatnak létre alkalmazást. Tipikus példája többek között A Google App Engine (rövidítve GAE vagy App Engine), ami egy platform szolgáltatás webalkalmazások fejlesztésére és működtetésére.

A SaaS (Software as a Service) egy olyan szoftverszolgáltatási módszer, amelynél a szoftver központilag elérhető és a kapcsolódó adatok központilag vannak tárolva.  Ugyanakkor a felhasználói hozzáférések jellemzően vékony kliensen vagy célalkalmazáson keresztül zajlanak. A szolgáltatás tartalmaz üzleti logikát, így a kezelése szolgáltatói szinten összetettebb, iparág specifikus lehet. Példaként – mert minden szentnek maga felé hajlik a keze – az Openneworks felhő alapú  VIPeX virtuális alközpont szolgáltatását említeném.

A felhőben rejlő lehetőségek

A felhő viszont ennél sokkal-sokkal sokoldalúbb és ezer lehetőség rejlik benne, amire legjobb példa az alábbi felhőszolgáltatási rövidítés-halom:

BaaS (Backup as a Service): szolgáltatás, melyet mentésre lehet igénybe venni

CaaS (Communication as a Service): Kommunikáció (hang, videó, telefonkonferencia, …) szolgáltatás – az Opennetworks szűkebb értelemben véve ilyen szolgáltatásokat nyújt.

STaaS (Storage as a Service): tárolási szolgáltatás (elsősorban rendszerek kezelésére, nem felhasználói kiszolgálásra)

MaaS (Monitoring as a Service): megfigyelési, monitoring szolgáltatás, mellyel (akár) külső helyszínről is figyelhetjük a rendszerünk működési állapotát

DBaaS (Database as a Service): adatbázis szolgáltatás

MWaaS (Middleware as a Service): köztes réteg szolgáltatás

WaaS (Workstation as a Service): asztali gép szolgáltatás, VDI vagy egyéb technikák segítségével

DEVaaS (Development as a Service): fejlesztői környezet szolgáltatás

aPaaS (application Platform as a Service): applikációs platform szolgáltatás

iPaaS (integration Platform as a Service): integrációs platform szolgáltatás

BIaaS (Business Intelligence as a Service): üzleti intelligencia szolgáltatás, nyers adatokat lehet betölteni és strukturált dimenziók mentén lekérdezni

DaaS (Data as a Service): adat-szolgáltatás, nyilvános adatokból ügyfelek számára üzleti intelligenciával megtámogatott adatszolgáltatás

SECaaS (Security as a Service): IT biztonság szolgáltatás, mint pl. naplógyűjtés, naplóelemzés, határvédelem

IDaaS (Identity as a Service): azonosítást és hitelesítést támogató, vagy meglévő azonosítási megoldást funkcionálisan kiegészítő szolgáltatás

A felhőszolgáltatás funkcionális elemei

Az Opennetworksnél, mint az Elektronikus Hírközlési Törvény hatálya alatt működő, így szigorúan szabályozott keretek között tevékenykedő szolgáltatónál ez nem is kérdés, de egy felhő szolgáltatónak az alábbi funkciócsoportokat kell megvalósítania, hogy ne tradicionális értelemben vett IT szolgáltatók legyenek, hanem valóban felhőszolgáltatók:

  • szolgáltatás mérése
  • számlázás
  • erőforrás meghatározás
  • virtualizációs menedzsment
  • provisioning menedzsment
  • felhő felügyelet
  • felhő kapacitás- és teljesítmény menedzsment
  • IT biztonság
  • Jelentéskészítés/statisztikák

A környezet kialakításához szorosan kell mindemellett kapcsolódnia a feltételrendszert garantáló SLA megállapodásoknak/szerződéseknek és általános szerződési feltételeknek.

Zsolt

0