Zöldítsd az irodát telekommunikációval!

Felelős és környezettudatos vállalkozásként most ellépünk egy kicsit a tisztán műszaki témák körétől, és összekapcsoljuk őket néhány, számunkra különösen fontos világmegváltó vagy boldogságnövelő kérdéssel. Adunk néhány ötletet, hogyan teheted zöldebbé – környezettudatossá – vállalkozásodat a telekommunikáció segítségével.

1. Költöztesd a felhőbe az irodát!

Már régóta ismert tény, hogy a felhő energiát takarít meg. Ha valamennyi, 86 millió amerikai dolgozó által használt egyszerű szoftver-alkalmazást áttennék a felhőbe, akkor évente annyi elektromos áramot lehetne megtakarítani, amennyivel ugyanennyi ideig el lehet látni Los Angelest. Ezt állapította meg az a Google által megrendelt tudományos vizsgálat, amelyet a Lawrence Berkeley National Laboratory és a Northwestern University közösen végzett – immár 5 éve. Most, hogy a környezeti problémák egyre inkább a középpontba kerülnek, még inkább fontos a tudatosság ezen a területen.

A jelentés három alkalmazást vizsgált meg: az e-maileket, a CRM-szoftvereket, azaz az ügyfelekkel való kapcsolattartást, valamint a termeléssel összefüggő szoftvereket. A szerzők szerint amennyiben ezeket az alkalmazásokat a helyi informatikai rendszerekből központosított „cloud”-szolgáltatásokba helyeznék át, az információs technológia szektorában akár 87%-os energiafogyasztási csökkenést, csak az Egyesült Államokban évi 23 millió MWh-át jelentene.

2. Válts felhő alapú a telekommunikációra!

Ha a telepített alközpontodat valamilyen felhő alapú virtuális IP alközponti szolgáltatásra cseréled, akkor a puszta energia megtakarításon, és a gyorsan szemétté avuló helyi szerverek vagy fizikai alközpontok által keltett környezetterhelésen túl máris tettél további lépéseket is a zöldebb vállalati működés felé.

Ha virtuális IP alközpontot választasz a telekommunikációhoz munkatársaidnak akár el sem kell jönniük otthonról, hogy telefon készülékük és mellékük egy rendszerbe integrálva működhessen a központban dolgozó kollégák által használt rendszerrel. Jelentős pénzt fogsz spórolni, mert – a beruházási költségek mellett – a távmunkában dolgozó kollégáknál sem merül fel forgalmi költség, ha más kollégáiddal kommunikálnak. A távmunka bevezetésével a központi irodatér méretigénye is csökken, ami a konkréten mérhető megtakarítás mellett a környezetterhelést is csökkenti. Ha a megtakarítás csak kis részét fordítod az iroda zöldítésére, már akkor is sokat tettél a jövőért! Arról már ne is beszéljünk, hogy akinek nem kell bejárnia, az nem vesz igénybe autót vagy tömegközlekedést, kevesebb az egy munkanapra eső káros anyag emisszió.

3. Egyáltalán ne nyomtass, és kerüld a sárga cetliket!

A papírmentes iroda víziója az egyik legkorábbi vágyálom a környezettudatos vállalkozások kialakítása területén, bizonyos területeken azonban nagyon nehéz megúszni, hogy nyomtassunk vagy felírjunk valamit, de erre is van két öltetünk:

  • sok területen még mindig szükség van a telefaxra, bármennyire is szeretnénk elásni a kertben az öreg masinát. Ha ilyen területen dolgozunk, akkor használjunk e-faxot, mert ez igazán gazdaságos és zöld megoldás: nincs szükség se fax berendezésre, se festékpatronra se papírra hozzá,
  • ha irodai alkalmazásainkat – pl. a CRM rendszert és a telekommunikációs rendszert – integráljuk, akkor könnyeben elérhetjük, hogy minden információ egy helyen rendelkezésre álljon, és ne kelljen sárga cetlikkel ellepnünk a faliújságot (amit egyébként sem ajánlunk kitenni egy magát környezettudatosnak mondó irodában).

4. Vond össze a kütyüket!

Minél kevesebb irodai eszközzel tudod megoldani ugyanazt a feladatot, annál kevesebb gyorsan avuló elektronikai hulladékkal szennyezi vállalkozásod környezetét. Ha pl. softphone-t használsz, akkor sok munkatársadnál az irodai melléket/telefonszámot a PC-re, tabletre vagy a mobil telefonra költöztetheted, így nem csak mobilitásukat növeled meg, hanem megspórolhatsz néhány további eszközbeszerzést is.

Ha csak néhány lépést teszel annak érdekében, hogy irodád telekommunikációja zöldebb legyen, akkor nem csak a mérhető anyagi megtakarítás lesz az azonnali jutalmad, hanem megérdemled azt is, hogy 20 év múlva is almát falatozhass, és jobb levegőt szívhass munka közben.

Angelika

 

0