Orvosold problémáid online – telemedicina videohívással

A digitális szolgáltatások gyors terjedése már többéves folyamat, a koronavírus ezen a területen csak multiplikátorként működik. Nyilvánvaló, hogy ma már a féléves villanyóra leolvasást mi is megoldhatjuk az ügyfélfelületen, de manapság már az orvosi ellátáshoz sem szükséges feltétlenül személyes jelenlét.

A következő hetekben sorra vesszük a videohívás technológia néhány gyakorlati alkalmazási területét, tágabb – technológiai, jogi, üzleti – szemszögből megvizsgálva a kérdést. Ezen a héten a telemedicina területét mutatjuk be.

Ez az elsőre idegennek hangzó szó ugyanis egy nagyon fontos területet fed le a most már online térben is lebonyolítható folyamatok területén. A jelenleg tomboló járvány tekintetében talán a legfontosabbat: az orvosi ellátást. Nem nehéz belátni, hogy egy pandémia idején miért célszerű elkerülni a rendelők látogatását, miközben természetesen az orvossal folytatott konzultációra épp úgy szükség van. Szerencsére most már Magyarországon is rendelkezésre áll a törvényi háttér, hogy ezt online is megtehessük, az olyan technológiai lehetőségek, mint a valós idejű videohívások pedig minden eddiginél gördülékenyebb ellátást tesznek lehetővé.

Maga a telemedicina fogalma egyébként nem szükségszerűen jelent valós idejű kapcsolatot beteg és orvosa között, meghatározás szerint ide tartozik a betegekről online végzett adatgyűjtés (például ha egy naplóban vezetjük és feltöltjük a vérnyomásadatainkat), de még a leletek online tárolása is. Az elmúlt években itthon is főleg ezek a módszerek terjedtek el, a törvények is erre adtak lehetőséget. Ez azonban a járvánnyal alapvetően megváltozott.

Egy szeptemberi rendelet tisztázta a telemedicina új területeit, megteremtve a jogi keretet arra, hogy most már az orvos és beteg közt közvetlen valós idejű kapcsolat jöhessen létre az online térben, konkrétan kiváltva számos személyes jelenlétet igénylő helyzetet. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy az interneten keresztül konzultálhatunk az orvossal tüneteinkről, tarthatjuk a kapcsolatot a betegségünk idején, de receptet és igazolást is kaphatunk személyes jelenlét nélkül. A rendelet ugyan nem írja elő, de egyszerű belátni, hogy ilyen helyzetekben milyen előnyökkel járhat, ha nem csak hang, de videokapcsolatot is tartunk az orvossal.

Egy videóhívás során az orvos jóval könnyebben tudja azonosítani a beteg tüneteit, ezáltal állapotának felmérése is könnyebbé válik. Emellett ha szükség van rá, és az eszközök is rendelkezésre állnak, egy egyszerűbb mérés vagy vizsgálat elvégzéshez is könnyebben adhat instrukciókat (hasonlóan, ahogy egy videós ügyfélszolgálat is könnyebben ad tanácsot – mint ahogy erről itt írtunk részletesen).

Ilyen esetekben nem elhanyagolható a híváshoz használt platform szerepe sem. Persze alkalmasint bármilyen felületen működhet egy videóhívás, de a betegek dolga jelentősen megkönnyíthető, ha ezeket az ellátóközpont egy call center szolgáltatással a saját rendszerébe integrálja. Így a betegek akár mindenfajta applikáció nélkül, a böngészőből is elindíthatják a hívásukat, videóhívások pedig ugyanúgy keresztül futnak az IVR-on, vagyis még előzetes időpontegyeztetés sem feltétlenül szükséges. Ha pedig az orvos épp foglalt, a visszahívás ugyanúgy megtörténhet mint normális hívások esetében.

Láthatjuk tehát, hogy a telemedicina területe most már itthon is egyre inkább elterjed, használata pedig  kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi az orvossal való konzultációt. A hasonló megoldások azonban koránt sem korlátozódnak erre a területre, a következő heti blogposztunkban egy újabb érdekes felhasználási módot mutatunk majd be Nektek.

Gyula

 

0