Trendek, amik meghatározhatják a telekommunikációt 2020-ban

Mint minden évben, 2020-ban is lesznek olyan folyamatok a vállalati telekommunikáció világában, melyek komoly hatást gyakorolnak majd a terület fejlődésére, és ezáltal változást hozhatnak a cégek és felhasználók mindennapjaiba. Idei első blogbejegyzésünkben megmutatom, mik azok a tendenciák, amik meghatározhatják az új évet.

Az 5G terjedése

Az 5G vezető szerepe  2020 telekommunikációs változásaiban annyira egyértelmű, hogy nem is kezdhetem mással a felsorolást. A téma fontosságát jól jelzi, hogy a tavalyi CES-kiállítás nyitó beszéde is ezzel foglalkozott. A mobilinternet hálózatok következő generációja az eddiginél sokkal gyorsabb adatletöltést és szinte azonnali kapcsolódási sebességet tesz majd lehetővé, ezzel végtelen lehetőséget kínálva a cégek és felhasználók számára.

Telekommunikációs cégek világszerte gőzerővel dolgoznak azon, hogy az új hálózat széles körben elérhetővé váljon, számítások szerint erre már több mint 25 milliárd dollárt költöttek. A technológia elterjedését Amerikában az év első felére várják, de nem maradhat el sokkal az európai bevezetése sem. Az 5G segítségével minden korábbi hálózat által kihasználatlan területek kerülhetnek bevonásra, lehetővé téve, hogy az internethez kapcsolódó egyre több eszköz valós idejű információk segítségével tegye könnyebbé életünket.

Az IoT további fejlődése

Ezzel el is érkezünk a második lényeges tendenciánkhoz, az internethez kapcsolódó okos eszközök, azaz a dolgok internete (IoT) további növekedéséhez. Az 5G megjelenése lehetővé teszi majd, hogy a már elmúlt években is dinamikusan fejlődő IoT piac újabb komoly változáson essen át. Az új mobilhálózat képes lesz egyidejűleg több eszközt valós idejű adatokkal ellátni, ezzel elősegítve olyan technológiák fejlődését, mint az okosotthonok, önvezető járművek vagy intelligens városok.

Mivel a telekommunikációs cégek biztosítják az IoT számára elengedhetetlen hálózatok fejlődését, természetes módon vezető szerepük lesz a technológia további fejlődésében.

Az AI, mint az adatbiztonság eszköze

A mesterséges intelligencia (AI) jelenleg is kulcsszerepet játszik a vállalati telekommunikáció világában, olyan hasznos eszközöket adva a cégek kezébe, mint például az ügyfélszolgálatokat egyre nagyobb mértékben kezelő chatbotok.  A közeljövőben azonban egy ennél égetőbb problémára is megoldást kínálhat.

A Forbes szakértője szerint a technológia fejlődése rövidesen lehetővé teszi majd a cégek számára, hogy a mesterséges intelligenciát az adatbiztonság fokozására használják, ezzel elejét véve az egyre növekvő bizalmatlanságnak a felhasználók részéről. A probléma megoldása az 5G és IoT terjedése okán keletkező egyre több kezelendő adat, valamint a növekvő számú adatbiztonsági vizsgálatok miatt egyre égetőbb a cégek számára, az AI pedig hatékony eszköz lehet a dolog kezelésében.

A gépi hangfelismerés fejlődése

A szintén a mesterséges intelligenciához köthető folyamat ismételten egy olyan trend, melyet az utóbbi években már megfigyelhettünk. Az elmúlt évtizedben olyan termékek jelentek meg a piacon, mint a Siri (az Apple személyi asszisztense) vagy az Alexa (az Amazon okosotthon rendszere), ezek hatékonysága azonban még elmaradt a sokak által elvártaktól.

Az AI és a számítógépes tanulási folyamatok további fejlődésével viszont várható, hogy a hangértelmező szoftverek is szintet lépnek majd, egy új neuro-lingvisztikus (NLP) programozási nyelv pedig lehetővé teheti a gépek számára az emberi hang mélyebb tartalmi megértését. A határ ember és technológia között így egyre inkább elmosódhat, amiből a telekommunikációs szektor is számos módon profitálhat majd.

András

Források:

https://tridenstechnology.com/telecom-trends-of-2020/?fbclid=IwAR0chASbK9hhGypo1ZXFxnOJH6zgODdUiy1mUBwmVojBNXG7-BC8EaKOYWg

https://newtechnology.hu/ot-technologia-melyre-2020-ban-is-erdemes-figyelni/?fbclid=IwAR3l50k78qeVPl9SW1xqxxlmStexANuAgOwzR0bas0_qFMv-7jsA3UvC5oA

https://www.information-age.com/top-3-telecom-trends-2020-123463558/?fbclid=IwAR3Q-mawi1BZLUv-2y7vz-N0WIgtdg9nbUiS0ncTfNxSoALT-rZSpeRYg9U

0