Temetni vagy ünnepelni? Mire jó a vezetékes telefon?

Ki a fene telefonál még vezetékesen? – Kérdezi az Index friss cikke. Ez a cikk – igaz elsősorban lakossági használati szokások alapján – azt állítja, hogy a vezetékes korszak (és a telefonálás általában) végleg véget ér. Mielőtt elővennénk a gyászzsebkendőt és félrevonulnánk szomorkodni, körülnéztünk mi is és összeszedtük az okokat, amiért azt állítjuk: a vállalati szektorban pedig a vezetékes az új mobil.

3, 83, 283

Az Index állítása szerint – NMHH statisztikákra építve – félmiliárd percet beszélgettek a magyarok még néhány évvel ezelőtt, most ennek felét se. A lakossági szektorban maga a telefonálás elavult szokássá vált egyetlen évtized alatt, erről árulkodnak a hírközlési hatóság adatai. A napi 3 percnél kevesebb egy főre jutó beszélgetés kevesebb, mint amennyit fogmosással töltünk el, és egészen jelentéktelenné válik a vezetékes telefon, ha mellétesszük, hogy mennyit nézzük naponta a tévét, hány percen át nyomkodjuk a mobilt, és mennyit ülünk a Facebook előtt.

A realitáshoz az is hozzá tartozik, hogy a napi 3 perc valószínűleg erősen túlzó a cikkben, hiszen az NMHH 2018. novemberi gyorsjelentése alapján az egy vezetékes hangátviteli csatornára jutó hívások időtartama 87 perc volt múlt novemberben. A csökkenés valóban megmutatkozik, hiszen ez a szám egy évvel korábban még 106 perc volt.

A cikk azt állítja, hogy az elavult „vezetékes” fenntartása elsősorban szolgáltatói érdek, mert egy háztartásban még a kedvező komplex csomagok ellenére is havi 1200 forint többlet költséget jelent, amit gyarkolatilag a „semmire” fordítanak.

Ha ugyanezt a vállalati szektorban elemezzük, akkor persze már az alapadatok is teljesen mások. A 10+ fős vállalatokat és intézményeket vizsgáló legfrissebb NMHH vizsgálat alapján ebben a szektorban a fixtelefon-használat gyakorlatilag teljes körű. A szervezetek (38 ezer előfizető) átlagosan 11 db, összességében mintegy 380 ezer fővonalat tartanak fenn. Ez csak némileg kisebb, mint az előző évben mért érték. Ezek a szervezetek havi átlagban 45 ezer foritot költenek fix telefonálásra, ami összességében mintegy havi nettó 1,7 milliárd forintos piacot jelent. Ez az összeg nem csökkent jelentősen az elmúlt években a vállalatok saját beallása szerint sem, azzal együtt sem, hogy a hívásdíjak jelentősen csökkentek az elmúlt években.

Eközben persze igaz, hogy a mobil jelentősége és részesedése a vállalati telekommunikációban is egyre nő, mert ugyanezen vállalatoknál (38 ezer cég) összesen kb. 1,17 millió mobil előfizetés volt a vizsgált időszakban, ami havi 5,5 milliárdos piacot jelent, ahol egy előfizetőhöz átlag havi 143 ezer forintos számla tartozott, tehát a vezetékes forgalom közel háromszorosa.

Mobil és vezetékes = komplex, integrált telekommunikációs megoldások

Ugyanakkor jelenleg már a KKV szektorban működő cégek többségének is összetett telekommunikációs igényei vannak és ehhez keresnek komplex telekommunikációs megoldást.

A mobil ezeket az igényeket nem oldja meg teljes körűen. Mindenképpen szükség van valamilyen alközponti megoldásra, ha a vállalat kommunikációs igényei között szerepel valamelyik a következők közül:

  • Több telephelyen dolgoznak és függetlenül a mobil flottakedvezménytől szeretnék, ha a munkatársak egymással ingyenesen beszélhetnének.
  • Van külföldi irodájuk és szeretnék, ha az ott dolgozók ingyen érhetnék el a magyar kollégákat és viszont, őket viszont helyi tarifával érhenték el a helyi (külföldi) ügyfelek.
  • Ügyfélszolgálatot üzemeltetnek, ahol szükség van a beszélgetések rögzítésére és a rögzített beszélgetések GDPR-konform kezelésére.
  • Vannak változó munkahelyen dolgozó, vagy állandó mozgásban lévő kolégáik (pl. értékesítés), de fontos, hogy őket az ügyfelek egyetlen telefonszámot hívva mindíg elérjék, akárhol is vannak.
  • Munkatársaik – vagy egyes területeik – csoportban dolgoznak, ahol az a fontos, hogy az ügyfél mindíg az éppen szabad kollégát érje el a lehető legrövidebb időn belül.
  • A munkatársak változó munkarendben dolgoznak, így megfelelő hívásirányítással kell biztosítani, hogy a betelefonáló mindíg elérjen valakit, vagy tájékzotatást kapjon arról, hogy jelneleg senki sem dolgozik.
  • Összetett a kapcsolási logika és a szervezet is, így szükség van arra, hogy legyen IVR.
  • A vállalat valamilyen CRM rendszert használ és fontos, hogy az ügyfél adatok már hívás közben a kolléga rendlekezésére álljanak, illetve az is, hogy a hívásokról az információ szinte azonnal megjelenjenek a CRM rendszerben.

Amiért tehát állítjuk, hogy ezeké a korszerű, szolgáltatásként igénybe vett felhő alapú alközponti megoldásoké a jövő: a vállalati folyamatokba integrált, jól működő multicsatornás kommunikáció rohamos fejlődése.

Mindehhez olyan rendszerekre, telekommunikációs megoldásokra van szükség, melyeken a munkavégzés, a kommunikáció és az együttműködés lehetősége független helytől és végberendezéstől. Egy akár KKV-szinten korszerűnek tekinthető telekommunikációs megoldásnak mára már alapszolgáltatásként biztosítania kell a céges folyamatok tökéletes és automatikus leképezését a kommunikációs algoritmusokba. Például a távmunkát, a mobil munkavégzést, a multitaskingot, az ügyeleti rendszer működését, a távoli irodák integrációját, az ügyfélszolgálati folyamatok zökkenőmentességét, a feladatelosztást, de akár például a törvény által előírt hangrögzatést vagy a webes értékesítést is.

Az ezekhez kapcsolódó igényekre és folyamatokra sem a telepített rendszerek, sem a tisztán mobil alapú telekommunikáció nem nyújt kellőképpen komplex és költséghatékony megoldást. Tökéletesen és költséghatékonyan megvalósítható azonban minden igény egy olyan komplex felhő alapú alközponti megoldással, mint az Opennetworks VIPeX, melyet évek óta ezekre az igényekre fejlesztünk és ezek alapján fejlsztünk majd tovább az idei évben is. A mobil munkavégzés pedig reálisan, gyorsan és költséghatékonyan megoldható softphone megoldásunkkal.

Ne temessük tehát a vezetékest, hanem ünnepeljük….csak másképp és másokkal.

Judit

0

Szólj hozzá